Foto van Laura & Florean van Madam Bakster & Meneer Bakker

MADAM BAKSTER & MENEER BAKKER

Laura & Florean

Haar slogan is 'the guiltfree bakery', zijnde de schuldvrije bakkerij. We weten ondertussen allemaal dat geraffineerde suikers erg slecht zijn voor de gezondheid en dus zijn we blij met het aanbod van 'Madam Laura Bakster'.

Online bakkerij- en receptenplatform met een focus op gezonde desserts

Laura & Florean over passie

Laura: "En dat is ook de boodschap die ik wil brengen: Stressed spelled backwards is desserts." (gespannen omgekeerd gelezen is desserten)

Laura & Florean over passie

Het is super leerrijk om al meer dan twintig gedreven mensen ontmoet te hebben die allen even gepassionneerd zijn. They make the world a better place. Laura is zeker geen uitzondering. Misschien is het haar jeugdig enthousiasme dat zo aanspreekt of is het haar ondernemerszin als student? We staan in 'haar' keuken waar al dat lekkers gemaakt wordt. Laura weet wat en hoe ze de dingen moet brengen. Op haar website staat onder andere het logo van Student Gentrepreneur tesamen met haar logo waar de bakkershandschoen in het midden prijkt. De goed opgebouwde, informatieve website is een aanrader voor iedereen. Bovendien wist ze onlangs een interview in Elle en EVA te versieren. Van ondernemen gesproken.

Ze is nog erg jong, studeert nog en wil wat. Wat ze wil is een eigen bedrijf uit de grond stampen rond het idee van gezonde desserten. Ze moest in haar jeugd wat kilootjes kwijt raken en deed dit onder speciale begeleiding. Laura: "Mijn relatie met voeding veranderde definitief. Enerzijds als een noodzaak maar anderzijds maakte ik van die noodzaak een deugd." Met de nodige zelfrelativering vertelt ze over hoe ze deze wereld wilt laten kennismaken met een voedingsgewoonte zonder dierlijke producten, tarwe en geraffineerde suikers.

Het is een eerder kleine onderneming, 'for now', maar haar toekomstplannen zijn ambitieus. Vandaag maakt ze desserten op bestelling en die kunnen haar klanten afhalen bijvoorbeeld bij: Lokaal, de Backstay Bar, Chocolou en Peaberry Coffeebar. Haar kennis van communicatie op het internet helpt haar om de boodschap over te brengen. Op 23 maart werd bekend dat zij finaliste is van de wedstrijd 'Gentse Student Ondernemer' (je kan hier voor haar stemmen) en dat is waar ze thuishoort. We mogen nog veel nieuws van haar verwachten eenmaal haar studies zijn afgerond (juni dit jaar).

Het is vooral haar persoonlijkheid die ons is bijgebleven. Ze is erg open en direct, met expressieve ogen en een tikkeltje verlegen (iets wat haar sympathiek maakt). We kregen even de indruk dat ze zich wil verschuilen achter die naam 'Madam Bakster'. Laura: "Die naam is belangrijk omdat ik de activiteit een waardig imago wil meegeven. Als later nog andere vrouwen (of mannen) dit willen gaan doen, dan is die naam al ingeburgerd. Ik heb die naam trouwens gekregen van mijn vrienden die mij steeds in de keuken zagen staan. Het is een soort van eretitel voor mij."

Wij, bij BUITENGEKEND, zijn overtuigd van de voordelen van een gebalanceerde eetgewoonte en daarom geven we enkele tips mee die Laura ons vertelde. Ingrediënten die belangrijk zijn: noten, avocado's, kokosolie, agavesiroop, dadels, goji-bessen, havermout, lijnzaad en nog zo veel meer. Als je een rem voelt om deze producten te gaan gebruiken, dan raden we aan om stilaan ingrediënt per ingrediënt in je keuken te brengen en de minder goede te verwijderen. Je kan toffe recepten vinden op de website van Laura. Ze heeft er jaren aan gewerkt en nog steeds blijft ze zoeken naar combinaties die werken en lekker zijn. Dus voor je volgende dessert, één webadres... madambakster.be

Close

Laura & Florean over bijdrage

Alvorens te starten met het verhaal van Florean over bijdrage, is het belangrijk te weten dat er vanaf nu ook een 'meneer bakker' is. Naast de patisserie van Laura, is er het brood van Florean. Mooier kan niet, iedereen ziet een duo wel zitten, het is een bijna logische en noodzakelijke aanvulling van wat er reeds was.

Laura & Florean over bijdrage

Als we dit gedeelte aan het schrijven zijn, was ook al bekend dat Madam Bakster de winnaar is van Gentrepreneur, de wedstrijd onder Gentse studenten die een zaak hebben opgestart tijdens hun studies.

We laten Florean aan het woord over zijn bijdrage. Hij bakt brood. Dat marktsegment is volledig gereglementeerd, een markt die heel competitief is, prijzen die vastliggen en ga zomaar verder. Wat bezielt iemand om speciaal brood te gaan bakken. Wie zou in godsnaam brood willen kopen op bestelling? Vele vragen gingen door mijn hoofd toen ik met Florean van Consouling richting Baudeloopark aan het wandelen was. Een schitterende dag, zon, leven in de speeltuin en een ijsjeskar met luide ringtoon, dat was het kader voor een warm gesprek met een heerlijke bakker.

Hoe kan brood nu het verschil maken? Florean: "In nagenoeg elk brood dat je koopt bij een bakker of de supermarkt zitten er bewaarmiddelen en verbeteraars. Bovendien wordt er bij hen het rijsproces in gang gezet. Terwijl echt brood veel tijd nodig heeft om te rijzen. Natuurlijke gist en tijd geven een andere smaak aan het brood."

Brood kan zoveel lekkerder smaken en mensen zijn dat vergeten. Florean: "We gaan ons toespitsen op eerlijk brood, zonder bewaarmiddelen en met biologische tarwe. We willen geen geraffineerde tarwes, wel oergranen zoals spelt en rogge. Een andere specialiteit die we willen aanbieden is het glutenvrije brood. Vers is dat bijna nergens te vinden."

Florean is net als Laura een student-entrepreneur. Ook hij studeert nog. Al vanaf zijn 15 jaar was hij jobstudent bij een lokale bakker. Florean: "Mensen denken dat brood bloem, water en gist is. Mengen en kneden en je hebt brood. Wel het is wel iets complexer, zoals de vochtigheid, de temperatuur en de manier waarop het gekneed wordt."

De bijdrage: Waarom zijn Gentenaars zo gedreven om bij te dragen aan een betere wereld? Florean: "Gentenaars zijn zeer breeddenkend en tegelijk heel kritisch. Een Gentenaar staat voor vele concepten open en dat merk je onder andere aan het succes van pop-ups die doorgroeien naar volwaardige zaken."

Maak volgende zin af: Ik wil bijdragen aan een beter Gent door... Florean: "...door eerlijke producten op de markt te brengen, die vol zijn van smaak. Ik wil bijdragen om het eetpatroon van mensen positief te beïnvloeden."

We splitsen bijdrage op in drie delen: de grondstoffen, de bakker en de consument. Florean: "We willen direct aankopen van een biologische molenaar. Daarnaast denken we eraan om ook zelf een machine aan te kopen die bloem fijn maalt. Het tweede luik is onze verdeling: werken met afhaalpunten en online verkopen. Het derde luik is de doelgroep. Dat zijn mensen die bewust met voeding willen omgaan."

Hoe ga je mensen overtuigen om hun vaste aankoopplaats van brood te verlaten en jullie aanbod te omarmen? Florean: "We gaan zeker iets duurder zijn. Maar onze klanten zijn mensen die bewust omgaan met voeding en die daarom keuzes maken. Bewuste burgers? Florean: "Een bewuste burger is iemand die weet wat er speelt. Iemand die voeling kan hebben met zijn stadgenoten. En ook iemand die zorg draagt voor zijn stad."

Close