Foto van Eveline van More Than Meatless / Vegamuze

MORE THAN MEATLESS / VEGAMUZE

Eveline

Zonder TV aan tafel, na enkele uren van meditatief koken, met vrienden of familie, gekruid door gezonde ingrediënten en wereldse kooktechnieken: dat is drijfveer van Eveline.

Creatieve en innovatieve vegetarische/veganistische recepten

Eveline over passie

Eveline: "Het stoort mij zelfs als die sfeer er niet is. Als ik ergens aan tafel ga, waar alles gereduceerd tot het vullen van de maag en het delen van oppervlakkige beweringen, dan haak ik af."

Eveline over passie

Buitengekend heeft als hoofddoel om meer mensen ervan te overtuigen dat passie de drijfveer is voor een beter leven. Als een passie gekoppeld wordt aan een actieve bijdrage, dan zal dit zeker leiden tot een betere wereld. En passie kan alle richtingen uitgaan, van een heel specifieke passie zoals een harp bespelen naar algemene passie zoals voeding. Eveline heeft een passie voor gezonde voeding. Eigenlijk weten we het allemaal: we moeten onze voedingsgewoonten drastisch aanpassen. Maar hoe doe je dat? Naar Jeroen Meus kijken? Neen, buitengekenders gaan op zoek naar blogs zoals die van Eveline. 'More Than Meatless' noemt haar blog en de naam maakt onmiddellijk duidelijk dat het niet enkel gaat over het weglaten van vlees in je eetgewoonte.

Ze opent online met enkele statements waaronder 'vegetarisch eten is niet saai!'. De meesten denken aan de veggie-dagschotels die er steeds hetzelfde uitzien. Maar Eveline pakt het anders aan. Ze trekt alle registers open en zoekt recepten op uit de aziatische, chinese en marokkaanse keuken. En ze gaat nog een stapje verder: ze gaat zelf aan de slag en probeert de recepten eerst uit zodat er steeds een eigen toets in verweven zit. De plaats van afspraak was het restaurant Lokaal, bij een creatieve dagschotel van chef Arno.

Eveline: "In eerste instantie ben ik een keigrote foodie en pas nadien komt het accent vegetarisch. Het begonnen uit passie voor het eten en koken. Tijdens mijn jeugd stond ik samen met mijn papa in de keuken en tijdens de weekends waren het exotische gerechten. Mijn status van hulpje van de papa is uitgegroeid naar eigen creaties. Ik ben nogal een doorzetter en heb stilletjes aan mijn papa weggeduwd. Uiteindelijk stond ik alleen in de keuken en kon ik de rust ervaren van het meditatief koken." Eveline houdt van roeren in dingen, ze komt daardoor tot rust. Stoofpotjes maken is haar favoriete bezigheid. Aangezien stoofpotjes uren moeten staan pruttelen om de smaken te laten evolueren, is geduld een absolute noodzaak.

Geur, kleur en smaak. Daar gaat het om. Leren genieten van aardse dingen, leren om de tijd te nemen, ingrediënten vasthouden en snijden. Het gaat om het hele proces. We zouden Eveline kunnen omschrijven als een chef-kok in spe maar daar gaat het niet om bij haar. Ze kookt graag en ze schrijft graag en die combinatie bracht haar bij het bloggen. Haar blog ademt die hele sfeer. In een feilloos Engels, niet hoogdravend maar wel verfijnd, brengt ze allerhande verhalen en recepten. Eén van die toffe categorieën noemt 'Veggie Friends'. Toon, Felipe, Thisbe en vele anderen kwamen 'aan tafel' bij Eveline en wisselden hun weetjes uit met de lezer.

Aan tafel!!!. Eveline spreekt over de waarde van het samen tafelen. In deze snelle maatschappij nemen mensen de tijd niet meer. Alles moet snel zijn, fast food, eten klaar op 30 minuten. Maar aan tafel én in de keuken is er wel tijd, als je er bewust voor kiest. De gesprekken gaan dieper, de juiste onderwerpen komen naar boven. Tenminste als iedereen bereid is om zich open te stellen, om de knop om te draaien. De juiste mensen aan tafel is dus wel belangrijk, dat kan familie zijn, dat kunnen vrienden zijn. Eveline: "Het stoort mij zelfs als die sfeer er niet is. Als ik ergens aan tafel ga, waar alles gereduceerd tot het vullen van de maag en het delen van oppervlakkige beweringen, dan haak ik af. 'Aan tafel' mag geen replicatie zijn van de dagelijkse nieuwsjes. En de TV op de achtergrond is een dooddoener voor mij. Mijn eten smaakt dan 'stante pede' niet meer."

Bij het uitschrijven van dit artikel bleek dat we, tot op dit punt, 12 minuten aan tafel zaten met Eveline. We zijn dus genoodzaakt om het gesprek neer te schrijven in meerdere stukken. Jullie hebben nog 50 minuten super interessante informatie tegoed van en over een bevlogen persoonlijkheid.

Close

Eveline over bijdrage

Ik kook zo graag dat ik mijn passie wil delen met anderen": zo schrijft ze op haar nieuwe website. Ze organiseert kookworkshops waar smaken, geuren en kleuren centraal staan. De bijdrage van Eveline is het samenbrengen van mensen rond de tafel.

Eveline over bijdrage

We hadden een opvolging beloofd van het voorgaande gesprek met Eveline. En in de korte periode tussen april en nu, heeft zij een grote stap gezet van een vaste baan naar een eigen project, een eigen activiteit. Het bloggen bij More Than Meatless gaat even op de achtergrond en maakt plaats voor VegaMuze. Eveline pakt uit met een nieuw en fris imago, gekoppeld aan een reeks van nieuwe initiatieven.

"Ik kook zo graag dat ik mijn passie wil delen met anderen": zo schrijft ze op haar nieuwe website. Ze organiseert kookworkshops waar smaken, geuren en kleuren centraal staan. Je kan lekkere dingen bestellen via de website: taart, brownie, blondies en cake. Eveline is in haar nopjes en dat mochten we zelf vaststellen tijdens haar kookworkshop deze week in het restaurant Lokaal. Het kan toch niet mooier zijn: best of both worlds. Arno stelt zijn plaats ter beschikking voor Eveline.

Een warm welkom was het, bij aankomst in Lokaal. Breedlachende en immer supervriendelijke Eveline bood me eerst een aperitiefje aan. Negen deelnemers arriveerden en al snel bevonden we ons in groepjes met taken. Groenten snijden en wat later aanstoven, dat was mijn taak om wat later een heerlijke dip op tafel te zien verschijnen genaamd 'Caponata'. Het was een reis doorheen het Middellandse zeegebied. Een gazpacho met watermeloen, een hummus met artisjok, risotto balletjes met de naam Arancini, opgevulde aardappelen op zijn Grieks en een sinaasappelcake met cream cheese.

Al zijn er verschillende aanbieders van kookworkshops in Gent, dit is voor mij toch wel de formule. Vooral omwille van het feit dat Eveline tovert met smaken. Ik kook graag en goed, maar zij brengt iedereen op een hoger 'level'.

Close