Foto van Zoë van Zolea

ZOLEA

Zoë

Zoë heeft een voorkeur voor natuurlijke producten, ze zoekt alle soorten ingrediënten bij elkaar en maakt er cosmetica mee. Je kan haar vinden op kleine marktjes met een assortiment zepen. Ze geeft soms een workshop in besloten vriendenkring. Maar ze schrijft vooral, in een toffe open stijl.

Je vindt hier vooral reviews, informatie over ingrediënten en DIY's om zelf producten te maken.

Zoë over passie

"Als ik maar één persoon kon overtuigen om cosmetica anders te bekijken dan was mijn doel al bereikt. Gelukkig is dat ondertussen al iets meer dan één."

Zoë over passie

Ik blog al twintig jaar en het landschap van de 'Vlaamse blogger' is vrijwel niet gewijzigd. Daarmee bedoel ik dat de Vlaming nog steeds niet gewend is aan het blog-fenomeen. De krant was heilig tot enkele jaren geleden, maar koning Krant is op de terugweg en de uitgevers gaan tot het uiterste om de online-lezers naar zich toe te trekken. De sociale media hebben sinds 2005 bijna alle aandacht naar zich toe getrokken met korte, snelle teksten waarin spijtig genoeg de diepgang ondiep is. In onze zoektocht naar bloggers met een boodschap, kwamen we Zoë tegen met haar blog Zolea. De samenvoeging van haar naam Zoë met het woord 'olea' (olie) was een geslaagde eerste zet van de Lokerse Gentse. Zoë blogt al 4 jaar en is student. Ze schrijft vanuit een impuls, geen hoogdravende strategie, met twee voeten op de grond.

Zoë heeft een voorkeur voor natuurlijke producten, ze zoekt alle soorten ingrediënten bij elkaar en maakt er cosmetica mee. Je kan haar vinden op kleine marktjes met een assortiment zepen. Ze geeft soms een workshop in besloten vriendenkring. Maar ze schrijft vooral, in een toffe open stijl. Waar die drang vandaan komt om dingen naar buiten te brengen, om erover te schrijven, om mensen bewust te maken, dat was de reden waarom we haar wilden spreken. Het is wel wat raar, als een blogger een blogger gaat interviewen. Want Zoë interviewt zelf ook.

We dachten eerst dat Zoë een eigen productie had van cosmeticaproducten. Het meest opmerkelijke rond cosmetica is dat je in België al een serieuze productie moet draaien om de noodzakelijke vergunningen te bekomen. Cosmetica zit in de sfeer van gezondheid en daarom moet je er heel omzichtig mee omgaan. Dus Zoë houdt het bij recepten, cosmetica die je zelf kan maken. En, ze is haar eigen proefkonijn. Ze zoekt informatie over ingrediënten en gaat ermee aan de slag. Als een product goed is bevonden door de huid van Zoë, dan gaat het recept op de website.

Ze houdt ervan om haar bevindingen te delen met anderen, zonder er iets voor terug te verwachten. Dat is het leven van een echte blogger, het schrijven om te delen. Als een blogger volhoudt, dan bouw je een groep volgers op. Niet dat ze elke dag op je website zullen komen, maar wel een groep van mensen die jouw boodschap druppelsgewijs doorgeeft. Dit is het principe van het 'rimpeleffect', de minimale impact met maximale gevolgen op lange termijn. Het voordeel van een blogartikel is dat het online blijft, bij sociale media is dit niet het geval.

Maar Zoë in de hoek duwen van cosmetica zou niet correct zijn. De categorie DIY (Doe-Het-Zelf) is heel interessant en geeft aan hoe actief en creatief Zoë wel is. Je kan er een artikel vinden over een 'camera strap' en eentje over 'wasnoten als vervanging voor wasmiddel'. Bij de categorie 'ingrediënten' staan zelfs de verkoopspunten vermeld. Zolea is al lang geen blog meer is, maar een goed opgebouwde, informatieve website. Vele mensen hebben een rem om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief, maar geloof me... het is de moeite waard om regelmatig de verfrissende visies van Zoë in je bus te krijgen. Wat de toekomst brengt, laat Zoë los. Ze studeert en heeft nog steeds de tijd en het enthousiasme om te bloggen. Na de studies zal blijken welke richting het kan uitgaan. Maar één ding is zeker, ze is erin geslaagd om het vuur aan de lont te steken en vele mensen bewuster te laten omgaan met cosmetica.

BUITENGEKEND zal in de nabije toekomst regelmatig een korte inhoud van haar artikels publiceren, zodat je via een link naar haar website kunt gaan. Wij hopen dat je dan overtuigd raakt van haar kennis en open stijl. En dat je de beslissing neemt om deel te worden van haar mini-community.

Close