Foto van  van Mind That Bird

MIND THAT BIRD

Sarah

Of je nu zelf van plan bent om te trouwen, of je wordt uitgenodigd voor een huwelijk van een familielid of een vriend,... Iedereen is begaan met die traditie, iedereen heeft er een eigen mening over, iedereen wil inspraak. Maar de tijden zijn aan het veranderen. Sarah draagt haar steentje bij voor een nieuwe benadering van hoe een bruidsjurk er in de toekomst kan en mag uitzien.

Opnieuw een verhaal over een wake-up call. Namelijk dingen gaan doen die je echt wil, nadat je iets ernstig hebt meegemaakt. Je wil dan weg van het vorige en iets nieuws starten. Bij Sarah zat het nieuwe er al in, ze deed al vele zaken voor de crash. Maar het verdict van CVS maakte toch dat ze de grote verandering vorm heeft gegeven. Gekluisterd aan de zetel bracht haar bij het haken en het breien, twee activiteiten waarvoor je de zetel niet uit moet. Sarah: "Ik ben een autodidact, ik leer heel snel nieuwe zaken. En als er geen uitdaging meer is aan die nieuwe kennis, dan zoek ik verder. Uiteindelijk bleek naaien het meest uitdagende. Het is een eindeloos traject. Mijn interesse ging toen naar bruidsjurken. Dat heeft te maken met de hele entourage waar ik zo van hou."

Patronen

Eén van de noodzakelijke elementen van het ontwerpen, is het zelf maken van patronen. Ze geeft ons een uitleg over een 'sloper'. Dat is een basispatroon dat wordt gemaakt op basis van de maten van de persoon. Vanaf die basis ga je verder. Al de rest is aanpassen, inkorten en detail. Sarah heeft de gave om snel te leren en zo ging het ook met patronen. Als ontwerper moet je de tijd nemen om je klant te leren kennen. Sarah: "Dat is het belangrijkste bij mij. Ik wil mijn klant zo goed leren kennen dat het vriendinnen worden. Ik wil hun dromen omzetten naar een kledingstuk. Sommigen weten heel erg goed wat ze willen en kunnen het ook omschrijven. Voor anderen is het een proces waar we samen doorgaan."

Tante nonneke

Er is volgens Sarah een hele omwenteling bezig bij huwelijksfeesten. De dag die vroeger, tot 10 jaar geleden, werd bepaald door de familie, ligt nu in handen van het koppel zelf. Bruid en bruidegom willen iets unieks dat uit hun verbeelding is ontstaan. Ze houden nog wel rekening met anderen, tonen respect voor de invalshoek en wensen van de ouders. Maar discussies over tante Nonneke en over nonkel Jef naast nonkel Frans, die zijn verleden tijd. Sarah: "Als ik met een klant in gesprek ga, krijg ik beelden. Die beelden vertaal ik en ik leg haar uit welke details kunnen verwerkt worden in de jurk om die beelden te representeren. Je voelt die sfeer, ik leef mij in. Het is fantasie achter de naaimachine. Je geeft de klant de kans om in een rol te gaan voor één dag. Hoe beter we die rol doorspreken, des te beter het eindresultaat."

Supereerlijk

Sarah is dus niet zomaar de naaister van een jurk. Ze vertaalt dromen. Daarom is het ook niet mogelijk om alle uren aan te rekenen. De creatieve uren zijn bijna onbetaalbaar. Dat is ook het verschil met het kopen van een jurk in een traditionele winkel. Sarah: "Soms komt iemand met een confectiejurk bij mij om die dan aan te passen en om te vormen. Dat kan gewoon niet omdat de basis al gemaakt is. Het is ook niet mijn bedoeling om confectie te verbeteren. Ik ga liever door het hele proces met een klant." Sarah kan misschien niet alles aanrekenen maar er is ook nooit een discussie over de prijs. Ze is volledig open over de gepresteerde uren, alles ligt op tafel. Ze maakt er een punt van om 'supereerlijk' te zijn.

Geen confectiejurk

Wat is nu werkelijk het verschil tussen een confectiejurk en een 'Mind That Bird'? Sarah: "Ik zoek naar de kleine details die echt een verschil maken. Ik zoek naar details die mensen warm maken van binnen. Als bv. een grootmoeder niet aanwezig kan zijn, dan maak ik een klein zakje in de voering waar dan een voorwerpje van haar in kan geborgen worden. Een ander details is dat ik de namen van de beide gelukkigen naai aan het einde van de rits van de jurk. Als die rits dan wordt gesloten komen bruid en bruidegom ahw. samen. Ik doe dat eigenlijk al heel mijn leven, warmte geven aan mensen. Zo deelde ik ooit knuffels uit aan mensen, op de Korenmarkt in Gent. Dan krijg je van die antwoorden die je verrassen. 'dankzij jou heb ik terug moed', ... "

Something old

Het oude gezegde luidt: 'something old, something new, something borrowed'. Zo zoekt Sarah naar oude elementen, stoffen of snuisterijen om het oude te benadrukken. Een stukje kant van een oud gordijn, een deel van een jurk uit de jaren 70, noem maar... Centraal staat de creativiteit en het creatieproces. Maar er is nog steeds een generatiekloof als het aankomt op huwelijken. De nieuwe generatie wil zijn eigen concept neerzetten. Het mag draaien rond het koppel. Sarah heeft op haar blog enkele andere bedrijfjes staan die meegaan in die nieuwe sfeer. Een originele fotograaf, de perfect alternatieve cateraar, enz... Ooit wil ze aan de slag als een soort van 'weddingplanner'. Ze zou dan alles plannen op voorhand, de dag zelf aanwezig zijn zou te zwaar zijn voor haar. Alternatieve vormen van huwelijken komen meer en meer in de aandacht. Maar ook daar komt de invloed van de familie om te hoek kijken. Want wil elke genodigde wel een vegetarisch buffet?

Kindhuwelijken

Als bijdrage aan de maatschappij koos Sarah voor Planet International. Deze organisatie verzet zich tegen kindhuwelijken. Van de inkomsten van elke jurk gaat een gedeelte naar hen. We gingen wat hier wat dieper op in. Het was duidelijk een gevoelige snaar die we geraakt hadden. Sarah: "Het is toch onvoorstelbaar dat een meisje van 10 wordt uitgehuwelijkt aan een man van 50. Ik vind het ronduit walgelijk. Zelfs al probeer je hun sociaal systeem te begrijpen, het kan gewoon niet. De man die kan betalen, mag dit in bepaalde samenlevingen ongestraft doen."

Wistjedatjes & Links

  • Als afsluiter - : Sarah: "Ik vind dat iedereen zijn eigen huwelijk zou moeten kunnen vormgeven. Dat ze geen rekening moeten houden met al die eisen van de mensen rondom hun. Dat ze hun ideeën kunnen laten stromen om zo te komen tot een eigen, vrije invulling van wat de mooiste dag van hun leven zou moeten zijn. Als iemand een huwelijk wil organiseren aan een zwembad in bikini, of als ze naar de Mac Donalds willen gaan, het is hun keuze. Maar ik zal natuurlijk eerder de mensen aantrekken die echt wat anders willen, iets alternatiever."
  • Website: Mindthatbird.be
  • Haar bellen? : 0479/320502