Foto van  van Myriam

MYRIAM

micro-organismen helpen ons

Ja, beestjes doen het werk. Zet de juiste micro-organismen bij elkaar en het resultaat is opmerkelijk. We noemen het positief dominante organismen. Myriam heeft haar leven gewijd aan het zelf genezend vermogen van mens, dier en natuur. En dat brengt ze elke dag in de praktijk.

Van de cijfers naar het immuunsysteem

Ook bij Myriam verliep het via een problematische situatie. We bedoelen haar overstap van de meanstream-maatschappij naar een andere levensstijl. Myriam werkte voor een Amerikaans bedrijf en was er financieel verantwoordelijke. Tijdens een meeting waar de doelstellingen werden opgelijst, stond 'be number one in the world' op de eerste plaats en een sociale doelstelling op de laatste plaats. Dit feit en nog een hele reeks kleine details maakten dat Myriam het voor bekeken hield in haar topjob. De druppel was een medisch verdict, op het eerste zicht levensbedreigend maar nadien toch niet kwaadaardig. In ieder geval genoeg om een sabat-periode in te lassen en op zoek te gaan naar een ander leven.

Welk doel?

Myriam: "Ik had nog niet nagedacht over een andere toekomst. Ik wou eerst in de leegte gaan en ervaren wat er dan zou gebeuren. Gaandeweg werd het zelfgenezend vermogen van mens, dier en natuur mijn passie. In de eerste septembermaand na mijn ontslag, wanneer voor velen een nieuw jaar start, zette ik ook de stap en wou een opleiding volgen. Herborist was het enige wat resoneerde en bij de lesvoorstelling besloot ik om 'voeding- en gezondheidsconsulente' er bij te nemen. Twee jaar later plus een eindwerk, had ik twee nieuwe diploma's op zak. Het eindwerk ging over het immuunsysteem. En dat onderwerp zou mij nooit meer loslaten."

Je eigen zaak

En dan ga je op zoek. Want een diploma is maar één stap. Hoe zet je die kennis neer? In welke job ga je instappen? Start je een eigen zaak? Myriam besloot voor het laatste. Ze werd één van de drijvende krachten achter het EM-gebeuren in Vlaanderen. Ze zit mee in het EM-Belgium-team en is tegelijk ook een verdeler van de producten. EM staat voor 'effectieve micro-organismen'. Als je alles wil weten, dan moet je je verdiepen in de technische details. Maar wij proberen het verstaanbaar te houden voor iedereen.

Opwaartse spiraal

In het EM Magazine staat een tekening: 'bodem --> plant --> mens en dier --> organisch materiaal en terug naar de bodem' Alles draait in een cirkel, je kan niets loskoppelen, alles is verbonden met elkaar. En bijna bij alles zijn micro-organismen betrokken. We zien ze niet, maar ze bepalen heel veel van ons leven. Juist omdat we ze niet zien, hebben we weinig interesse. Het liefste zouden we ze allemaal doden met Detol of andere chemische producten. Maar ze komen altijd terug. In plaats van de strijd aan te gaan kunnen we het biosysteem beter leren kennen en er positief mee samenwerken. Het enige technische ding dat ik nog wil uitleggen is het volgende: Er zijn dominante groepen bacteriën en er zijn volgers. Het hangt dus van de dominante groepen af hoe het geheel er zal uitzien. Zijn de opbouwers in de meerderheid, dan slepen ze al de rest mee in hun kielzog. En dat is hetgeen EM heeft verwezenlijkt. EM heeft 80 opbouwende groepen bij elkaar gezet en verwerkt in een paar eenvoudige producten. En het resultaat mag er wezen.

Myriam: "Ik zie het liever als een opwaartse spiraal, eerder dan een cirkel. Want als positief werkende bacteriën de overhand hebben, dan verbetert het geheel. Het resultaat is goed voor alles en iedereen. Maar deze boodschap overbrengen is niet eenvoudig. Het is een technisch principe maar tegelijk ook heel praktisch. Neem bijvoorbeeld onze Wipe & Clean. Dat is een gewoon poetsproduct, bruikbaar in elk gezin. Maar het doet een dubbel werk. Het maakt schoon en werkt nadien gewoon verder. Het is een volledig natuurlijk product met een opbouwende werking."

Poetsen en fermenteren

Voor diegenen die nog niet helemaal mee zijn... Wipe & Clean wordt oa. gebruikt voor het poetsen van de toiletten bij de Gentse Feesten. Voor en na werd vroeger al gecheckt met labo-onderzoeken. En het resultaat is dat Wipe & Clean het veel beter doet dan de chemische broertjes. Zoals met vele alternatieven, je moet het eerst zelf gebruiken alvorens je het gelooft. Je moet de stap durven te zetten. Maar Wipe & Clean is maar één van hun producten. Als tweede voorbeeld kozen we voor de 'Bokashi'-emmer. Iedereen kent een composthoop en voor de stadstuinen is er de compostbak. Ook hier kan je heel technisch gaan in de chemische processen van afvalverwerking. Maar de essentie is dat met een EM-Bokashi-emmer je een beter resultaat bereikt. Het geeft een hoogwaardige voeding aan de bodem. Uit die emmer komt ook een vocht, dat je kan aftappen en gebruiken om je planten te bemesten. Ook hier heeft de Stad Gent beslist om 28 emmers te plaatsen bij verschillende stadsdiensten. Maar de emmer past het beste in je keuken. Alle groentenresten (ook ander organisch materiaal) komen erin terecht, EM toevoegen om de fermentatie te starten, goed afsluiten van de lucht en na enkele weken heb je een super organisch resultaat. Geef dit aan je boer, je vriend met een tuin of gebruik het zelf in je stadstuin.

Kom naar het EM Open Huis

Myriam: "Sinds kort organiseer ik 'EM Open Huis'. Een samenkomst van mensen die EM al gebruiken of interesse hebben om het te gaan gebruiken. We wisselen ervaringen uit en geven elkaar tips. De data verschijnen op de website: www.embelgium.org"

Wistjedatjes & Links

  • Website: Alle informatie over EM