Foto van Kinky Star's dude van Pieter-Jan

PIETER-JAN

Kinky Star

Iemand achter de schermen, iemand die een stempel drukt op de muziekscene van Gent, iemand die niet streeft naar persoonlijke bekendheid, iemand die gedreven is door het helpen van bands. Dat iemand is Pieter Jan Coen, de clubprogrammator van Kinky Star.

Een nieuwe rubriek

Onze nieuwe rubriek gaat over buitengewone mensen in Gent. Mensen die misschien wel gekend zijn in hun eigen milieu maar nog niet voor alle Gentenaars. Onze drijfveer blijft om met de gesprekken verder te gaan dan de doorsnee interviews in de media. Pieter Jan is één van de spilfiguren van Kinky Star, het rockcafé bij uitstek in Gent. Het is een donkere bruine obscure kroeg. MAAR, het is dé muziektempel van Gent en dat maakt alles goed.

Clubprogrammator

Pieter Jan is ondertussen al 8 jaar actief bij Kinky Star. Hij doet er de clubprogrammatie en is producer voor de radioshow. Pieter Jan is ook betrokken bij het label van Kinky Star, gespecialiseerd in digitale publicatie van muziek. Als programmator druk je een stempel, je bepaalt mee wie er komt spelen en wie niet. Zijn leven is zo goed als volledig verweven met de Kinky Star. Hoe is zulk een belangrijk man als persoon? Dat gingen wij ontdekken.

Schiftingswerk

Over één ding zijn we het al snel eens: als je goede muziek wil vinden, dan moet je zoeken. Op een platform zoals Bandcamp staan er pareltjes, bands die niet via de klassieke media te vinden zijn. Voor Pieter Jan is het buikgevoel heel belangrijk. Bands bieden zich aan langs alle kanalen maar de keuze zal nog steeds gemaakt worden op gevoel. Het verschil met andere programmatoren is dat Pieter Jan talloze avonden mag vullen en dat hij daardoor wel eens buiten de lijntjes kan kleuren. Het oude imago van Kinky als 'metal-kot' is ondertussen achterhaald. Zo staat Hugo's Cousin binnenkort op de affiche, een easy-listening duo. "Diversiteit moet zeker kunnen" zegt Pieter Jan.

Vertrouwen in communicatie

Meermaals in het gesprek komt het team naar boven. Bijna allemaal zijn het vrijwilligers die bovendien vrienden zijn geworden doorheen de tijd. Pieter Jan vindt dit erg waardevol voor hem als persoon omdat hij communicatief niet zo vlot is. Voor hem gaat het over vertrouwen. Zeker binnen het team is dit een sterk punt. Iedereen doet zijn deel van het werk, maar je moet kunnen samenwerken met elkaar. Pieter Jan: "Kinky Star is een heel open ruimte. Alles is daar met 'nen hoek af', zogezegd. En waarschijnlijk daarom pas ik er ook in en kan ik wel goed communiceren met iedereen."

Pieter-Jan in Gent

Is Pieter Jan een echte Gentenaar? "Ik ben altijd in Gent gebleven, mijn moeder heeft er een winkel maar ik spreek geen plat Gents. Ik voel me hier werkelijk thuis. De laatste vijf jaar is Gent beginnen te bloeien, dat is me wel opgevallen. Diversiteit is het sterke punt, op alle vlakken van de maatschappij." Is Gent een veilige stad? "Er hangt hier een open sfeer, op vele plaatsen. Veel mensen gaan mee in het verhaal van Gent als vrije stad." Zelfs op de Gentse Feesten neem Kinky Star een aparte plaats in, waaronder het idee van de bierbakken-buskers, singer-songwriters op een bierbak. Pieter Jan: "Al zitten we op het uiteinde van de Vlasmarkt, we hebben ons eigen publiek. Er hangt steeds een unieke sfeer."

Echte passie

Pieter Jan kan zich geen leven voorstellen zonder muziek. Het is zijn absolute passie, heel extreem. Zijn wekelijkse bijdrage op Urgent-radio is een manier om die passie naar de mensen te brengen. Pieter Jan: "Nu we op Urgent zitten, kunnen we onze taak als forum nog beter uitwerken. We spelen speciale muziek, die dikwijls op de nationale zenders geen plaats heeft. Het is een mix waardoor we goede onbekende muziek in de spotlights kunnen zetten."

Wistjedatjes & Links

  • Wat zijn je favoriete plaatsen?: "Natuurlijk de Kinky Star. De kleine platenwinkels, daar ga ik regelmatig. Niet de grote zaken, maar Vynilla, Consouling en Wool-E zijn wel my cup of tea. Ik ben niet zo een 'uiteter' maar aangezien LekkerGec hier om de hoek is, ben ik er al wel enkele keren geweest. Toffe mensen! Ik heb vooral sympathie voor hun werking."
  • De mooiste plaats?: "Op de eerste plaats het Gravensteen, gevolgd door de Graslei. Gewoon omdat het zo buiten de tijd ligt. Niet echt rustig maar tof, die sfeer van weleer. Het is een capsule waar je instapt en weer uitstapt."
  • Wat zal je nooit vergeten?: "Vooral de momenten van de Gentse Feesten. Alles is opener dan, de mensen stappen ahw. in een andere wereld. Ik weet niet op dat aan de drank ligt?! (-: "
  • Waar spreek je over met anderen?: "Als ik iemand spontaan ontmoet, dan interesseert mij hoe die persoon in elkaar zit, zelfs met een filosofisch tintje."
  • De meest opmerkelijke opkomende bands: Fake Indians, 30.000 Monkies, Whispering Sons, Seizoensklanken en als laatste Fär.