Foto van Lucas van Afsnis

AFSNIS

Lucas

Van de vier muziekplaatsen rond de kerk, heeft Afsnis het meest open profiel. Er treden alle soorten livebands op feilloos gemixt met gezelligheid en toegankelijkheid. En Lucas heeft een goed uitgelijnde visie op de toekomst.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
10:00 - 05:00
10:00 - 05:00
10:00 - 05:00
10:00 - 05:00
10:00 - 05:00
10:00 - 05:00
10:00 - 05:00

Lucas over passie

Lucas: "Onze klanten verwennen op een volkse manier, goede muziek draaien en zien dat iedereen zich amuseert. Ik wil 'schone' dingen gaan doen met dit plein."

Lucas over passie

De Vlasmarkt is één van de bekendste plaatsen in Gent, mede door de Gentse Feesten. De Afsnis ligt aan de andere kant van de Sint Jacobskerk. 'Bij Sint Jacobs' is het officiële adres van de Afsnis. Gebruik zeker geen Google maps om dit te vinden want dan moet je het toch nog eens vragen. Voor een echte Gentenaar is deze inleiding totaal overbodig, maar buitengekenders kunnen wel een kleine handleiding gebruiken. De Afsnis heeft een lange geschiedenis waarin zij al alle benamingen hebben meegekregen, van volkscafé, bruine kroeg tot podiumcafé. Meer en meer is Afsnis een plaats die erbij hoort en dit komt door het beleid van Lucas die,als uitbater, al vijf jaar hard aan het imago werkt.

Waarom zouden mensen de Afsnis op hun lijstje van toffe zaken te zetten? Lucas: "Wat ik hoor is dat de muziek één van de elementen is. Een tweede ding wat regelmatig genoemd wordt, is dat je je niet bekeken voelt. We hebben een oprecht publiek kunnen aantrekken en reklame gaat van mond tot mond, niet via hippe kanalen." Lucas vertelt over de jaren met het ruige publiek, mensen die vanuit alle donkere hoekjes hun weg vonden naar de Afsnis. Maar daar is behoorlijk veel verandering in gekomen. We willen de Afsnis dan ook weer niet plaatsen in de groep van 'hipster' of 'hotspots', het is meer een plaats waar alle soorten mensen samenkomen en het toch met elkaar kunnen vinden. Je kan er bv. een overtuigde socialist vinden die een open gesprek aangaat met een kapitalist.

De gokmachine staat er nu wat verlaten en ongebruikt bij en met enige fierheid zegt Lucas dat 'het' gelukt. Door het juiste personeel te kiezen, het café schoon te houden en ongure types de deur te wijzen 'als ze erover gaan'. Zo is Afsnis een super aangename plaats geworden. Respect en vriendelijkheid in een wederzijds verband is nu de kracht van het café. Zelfs in die mate dat Lucas denkt aan uitbreiding. Hij wil dat gevoel van de schaduw van de Vlasmarkt doen verdwijnen. Waarschijnlijk zal er in het pand naast de Afsnis een verniewing starten waardoor er een redelijke balans kan komen met andere zaken zoals Trefpunt en Charlatan.

En hiermee stappen we in de muziekwereld. Je hebt de Vooruit en de Handelsbeurs. En je hebt de podia rond Sint Jacobs. De wet van concurrentie leert ons dat met drie of meer spelers je een markt kan opbouwen. Deze muziekmarkt 'Bij St.Jacobs' is alles wat niet mainstream is. Het zijn de plaatsen om muziek te ontdekken, om van muziek te genieten zonder dure tickets, om dicht bij de muzikanten te staan. Met de geplande uitbreiding zullen er ook voor Lucas en zijn team meer mogelijkheden komen. Als we proberen om zijn visie te weten te komen over dé drie anderen, kiest hij bewust om geen standpunt in te nemen over zijn collega's, en dat respecteren we.

Lucas vroeg om het verhaal pas te brengen als de veranderingswerken zijn uitgevoerd, ergens in de loop van mei. Dus in een volgende bijdrage zullen we het gesprek terug opnemen en jullie nieuwe, frisse details brengen door het oog van een inspirende Gentse persoonlijkheid, genaamd Lucas.

Close