Foto van Tine & team van Avalon

AVALON

Tine & team

Avalon is een vaste waarde in het vegetarische landschap van Gent. Tine heeft een sterke band met gezonde voeding. Ze is de verpersoonlijking van het woord passie.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
11u30 - 14u30
11u30 - 14u30
11u30 - 14u30
11u30 - 14u30
11u30 - 14u30
gesloten

Tine & team over passie

"Op de muur van haar bureau staat in grote letters het woord 'gemeenschap' met daarrond alles wat voor Tine belangrijk is."

Tine & team over passie

De naam Avalon refereert naar oude tijden. Dat mysterieuze speelt nog een beetje mee in en rond het restaurant Avalon.Tine vertelt ons dat Avalon al 32 jaar bestaat en dat zij de zesde eigenaar is. Om zulk een historie te vertellen in enkele lijnen, dat is onmogelijk. Waar we wel op ingezoemd hebben was de passie waarmee Tine en haar team er elke dag opnieuw staan voor hun klanten. Toen zij de zaak overnam, toen nog samen met Kevin, hadden ze 'zes man personeel' in dienst. Dat aantal is ondertussen wat verminderd omdat het té druk was. Met een sterk team van drie plus één, is er sinds enige tijd meer balans. Want het is niet alleen het restaurant waarmee Tine bezig is, er is nog veel meer.

Met een menu als metafoor leggen we jullie die passie uit. Als voorgerecht zullen we eerst het boek vermelden. Ja hoor, een heus boek met visie en gerechten, wie doet hen dat na? Opgelet, er is geen vergelijking mogelijk met Jeroen Meus of Piet Huysentruyt. Dat zou een miskenning zijn want we krijgen in het boek gezonde gerechten te zien die je nergens anders kan vinden. Het boek, dat de titel 'grow, eat, share' meekreeg, bewijst dat je met locale biogroenten heel fijne gerechten kan maken. De ondertitel versterkt haar visie: 'vers, bio, lokaal, seizoensgebonden, suikervrij'. Mede dankzij dit soort van initiatieven is het imago van het vegetarisme opgepoetst en is het, zeker in Gent, zo gewoon als een gewoon restaurant.

Als hoofdschotel raken we de betrokkenheid aan. Waarom doe je dit? Omdat het hip is? Of schuilt er meer achter? Tine: "Ik ben bezig met vele randaspecten waaronder ecologie en samenleving. Zoals een Gents project van stadtuinen, CSA's (een akker waar je zelf je groenten gaat halen), workshops en zelfs het leveren van maaltijden per fiets." Het is allemaal gestart tijdens haar jeugd opgroeiend in een gezin waar gezonde voeding normaal was. Tine keerde zich er tijdelijk tegen af en wou haar eigen weg bewandelen. Maar schoorvoetend moest ze uiteindelijk terugkeren naar de waarden die ze met de paplepel had meegekregen. En die overtuigingen zijn alleen maar sterker geworden sindsdien.

Als dessert willen we zeker nog het verhaal aanvullen met haar visie dat het voeden van mensen één van de hoekstenen is van een samenleving. Tine: "Als je dit 'au serieux' neemt, dan moet je zelf ook 'echt' zijn. Je moet ahw. een voorbeeld geven en niet enkel in de keuken staan. Ik leef elke dag in een soort van gemeenschap met gelijkgestemden. En je zou bijna vergeten dat buiten de zachtheid binnenin mijn leefwereld, er nog steeds die harde maatschappij is." Tine vertelt nog dat ze stagiairs opleiden om op andere plaatsen hetzelfde te gaan doen als Avalon in Gent. Van passie gesproken...

Close

Tine & team over bijdrage

Om de bijdrage van Avalon te beschrijven laten we het boek 'Grow, eat, share" aan het woord. Want hoe het daar staat beschreven, benadert de perfectie. We citeren de zinnen die we het meest relevant vinden met de bedoeling dat jullie interesse krijgen om het boek te gaan kopen. Het is een kleinood dat in de woonkamer dient te liggen van elke bewuste Gentenaar.

Tine & team over bijdrage

Citaat 1: "Bij Avalon geloven we in duurzame groei. We willen weten wat de oorsprong is van het eten op ons bord. We kiezen voor wat met respect in gezonde lokale grond wordt gekweekt, tijdens de periode waarin het groeit."

Elke week met je gezin naar de akker, groenten uitkiezen en op die manier terug voeling krijgen met de natuur. Dat is een hele stap maar het geeft zo veel voldoening.

De titel: Duurzaam samen de boer op? Het kan!

Citaat 2: "CSA is een ecologisch, economisch en sociaal duurzaam alternatief voor de klassieke landbouw die tegenwoordig zowel onze grond, gewassen als boeren verarmt. Het model zorgt ervoor dat we als gemeenschap samen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van onze landbouw opnemen en er ook samen de vruchten van plukken. Letterlijk en figuurlijk."

Wat de meesten niet weten is dat er elke week landbouwbedrijven verdwijnen terwijl jonge boeren het zeer moeilijk hebben op een boerderij op te starten.

De titel: Boer zoekt landgenoten

Citaat 3: "Daar wil het coöperatief biogrondfonds De Landgenoten iets aan doen. Door privé-middelen van boeren en consumenten samen te brengen, zorgt de coöperatieve ervoor dat grond kan aangekocht worden, zodat ze gegarandeerd door vele generaties beheerd kan worden als biologische landbouwgrond."

Avalon is actief in de Gentse Werkgroep Stadslandbouw, waar ze meedenken en actievoeren rond actuele vraagstukken over stadslandbouw in het Gentse.

De titel: Stadslandbouw: een gedeeld verhaal dat groeit als kool.

Citaat 4: "Boeren in de stadsrand zijn een uitstervend ras, letterlijk en figuurlijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hun jarenlang opgebouwde kennis niet verloren gaat? Projecten die zich beperken tot het verspreiden van groentepakketten of serveren van dure schotels in hippe restaurants, missen volgens ons een belangrijke schakel. We geloven in projecten die oog hebben voor samenwerking en duurzaamheid, die een breed publiek bereiken en zich inzetten voor een zo kort mogelijke keten tussen producent en consument."

Close