Foto van Henri & Stijn van BE O Markt & Juice

BE O MARKT & JUICE

Henri & Stijn

Bio is en kan voor iedereen zijn. Dit is de basis van het concept, vertelt Henri. BE O is een marktplaats maar dan in een gebouw en ze slagen erin om die marktsfeer tot zijn recht te laten komen.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
gesloten
11.30 - 18.30
11.30 - 18.30
11.30 - 18.30
10.00 - 16.00
10.00 - 16.00

Henri & Stijn over passie

Henri: "Ik haal daar alle energie uit. Ik snap nu wat het betekent om iets zinvols te doen."

Henri & Stijn over passie

Je moet het maar tegenkomen: Je doet filmproductie, je komt in een biomarkt in Brussel en je kan niet anders als je job verlaten en zelf een biomarkt starten. Dat is Henri overkomen. Henri: "Ik ben daar volledig door betoverd geweest. De manier van handel drijven was helemaal anders dan in de meeste winkels." Passie? hoor ik sommigen al fluisteren. Ja hoor, passie komt niet alleen uit een ver verleden of je opvoeding maar kan evengoed ontstaan in het moment. Passie is ten slotte emotie. Samen met een vennoot koos Henri voor Gent en zonder dralen gingen ze aan de slag.

Bio is en kan voor iedereen zijn. Dit is de basis van het concept, vertelt Henri. In het brede landschap van de 'Bioplanet' als supermarkt tot de kleine biowinkel, bevindt BEOmarkt zich ergens tussenin. Dat maakt dat hij de markt laat spelen, 'producten aan de juiste prijs'. Dat is iets wat niet iedereen in de sector graag hoort, maar er is nu eenmaal een groeiende doelgroep en daardoor verandert het landschap. BEOmarkt zit dan ook pal in het centrum van Gent en dat kan een voordeel zijn voor die brede nieuwe groep van bio-gezinden. BEOmarkt gaat ook verder dan enkel lokale producten, ze geloven evenzeer in de kleine notenboer van Italië als de wijnleverancier uit Spanje. Henri: "We kiezen resoluut voor de korte keten, maar we zijn niet lokaal gebonden."

De echte passie van Henri is vooral het product, het voedsel, het verhaal erachter, de contacten met producenten die het goed menen,... Henri: "Sommigen denken dat het voldoende is om te stoppen met pesticiden, maar er is veel meer dan dat. De grond moet in orde zijn. Er is een conversieperiode nodig van drie jaar alvorens een stukje grond klaar is. Bovendien is multi-cultuur nodig zodat de grond niet uitgeput geraakt. Dit is de basis van een goed product." Henri vertelt verder met veel passie en veel detail. We weten dat we hier de juiste snaar geraakt hebben. Neem gerust eens de tijd om Henri aan te spreken en vraag hem naar zijn producten. Je zal de winkeleigenaar terstond zien veranderen in de enthousiaste verteller.

Volgens Henri zijn er twee redenen waarom je in 'de bio' stapt: voor gezondheid en voor milieu. Henri: "Mensen zeggen: 'Ik wil geen troep meer'. Voor mij is het in ieder geval voor het milieu geweest." Als je de BEOmarkt binnenstapt, dan voel je het aspect van 'markt' heel goed aan. Het is een heel ruime winkel met veel aandacht voor proeven en informatie. Henri: "Neem het voorbeeld van amandelmelk. Wel, bij ons komt die van de teler zelf, geen afvuller uit Vlaanderen. Dat is het unieke achter ons aanbod."

Je merkt het: Stijn is nog niet aan het woord gekomen. Correct! Het is niet dat hij introvert is. Integendeel. Maar we laten hem de volgende keer aan het woord over zijn 'sapjesbar'.

Close