Foto van Mike & Nele van Consouling

CONSOULING

Mike & Nele

Vier activiteiten onder één koepel: een platenlabel, begeleiding van artiesten, een webwinkel en een winkel. Consouling is vooral een ontmoetingsplaats met koffiebar en zelfgemaakt gebak.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
11.00 - 19.00
11.00 - 19.00
gesloten
11.00 - 19.00
11.00 - 19.00
11.00 - 19.00
gesloten

Mike & Nele over passie

"Consouling is meer dan de opsomming van de vier delen (label, agency, webshop, winkel), ... Het is een community, een beweging in een niche van de muziekmarkt."

Mike & Nele over passie

Zoals bij vele jonge bedrijven draait het rond een passie, of een uit de hand gelopen hobby. Wat betreft Mike was het een hobby én een passie die hij een jaar geleden niet langer kon combineren met zijn doctoraatsonderzoek in de literatuurwetenschappen. En dan sta je voor die belangrijke beslissing: ga ik verder als een werknemer in hetgeen waarvoor ik gestudeerd heb of volg ik mijn hart. Mike heeft een groot hart, dat bevestigen al zijn vrienden en met een diploma op zak kiest hij toch voor zijn uit de hand gelopen hobby.

Consouling is meer dan de opsomming van de vier delen (label, agency, webshop, winkel),... het is een community, een beweging in een niche van de muziekmarkt. Die niche heeft vele subculturen met specifieke namen zoals drone, ambient en doom. Voor een buitenstaander komt het geheel eerder duister over of 'metal'. Maar de muziekliefhebber weet ondertussen dat hij ook voor andere genres bij Consouling terecht waaronder indie rock, hedendaagse jazz, garagerock, psychedelica,...

Maar als je erin stapt en de tijd neemt om alles te verkennen, ontdek je dat het gaat over het dubbele van het leven. Er is geen lichtheid zonder het duistere, mensen hebben tegenslagen en komen ernstige dingen tegen in het leven. En zij die dit erkennen bij zichzelf, voelen de betrokkenheid door middel van de muziek. Een soort van klankbord dat je er niet alleen voor staat.

Maar wat zijn die vier onderdelen? Als je niet in de sector actief bent is het allemaal wat onduidelijk. Vandaar een woordje uitleg. Vooreerst is er de bakermat van Consouling: dat is het 'label'. Consouling Sounds is de vertegenwoordiger/partner van een aantal bands in hun niche. Ze helpen hen om hun muziek op te nemen, uit te brengen, te promoten en te verdelen.

Nele is hoofdverantwoordelijke voor het 'agency'. Dit betekent dat ze bands helpt bij het uitbrengen van een CD of vinyl maar dan 'in eigen beheer'. Deze groepen zal je niet altijd terugvinden op de webshop van het label maar wel in de winkel, dat hangt af van de afspraken tussen het agency en de band.

De webshop is dus gekoppeld aan het label waar we sinds iets meer dan een jaar naast Consouling Sounds ook een tweede label kunnen terugvinden namelijk 9000records, in het leven geroepen om te groeien als een plaats waar bands uit Gent (9000) hun intrek kunnen nemen. De band 'Nordmann', te situeren in de jazz- wereld, is één van de groepen die er momenteel hun thuis hebben gevonden. Het vierde deel van Consouling is de winkel met koffie bar. Mike zei dat hij er eerst een kantoorruimte van wou maken maar dat al de rest er organisch bijkwam. Nu is de winkel een vaste ontmoetingsplaats waar mensen langskomen omdat ze zich verbonden voelen met Consouling of omdat het er gewoon gezellig vertoeven is.

Close

Mike & Nele over bijdrage

Hun drie woorden: betrokkenheid - verbondenheid - integriteit

Mike & Nele over bijdrage

Nele is de drijvende kracht achter Consouling Agency én echtgenoot van Mike. Nele begeleidt bands in het proces van het uitbrengen van een CD of een vinyl. (opname, techniek, persen, coverart,...) Een agency is niet hetzelfde als een label. Bij het label worden er nog andere taken bijgenomen waaronder promotie. Bij het agency is het niet zozeer het genre dat doorslaggevend is, bij het label is dat wel belangrijk.

Nele is een spraakwaterval, net als Mike, maar bij haar ligt het accent op verbondenheid en bij Mike op betrokkenheid. Die twee begrippen liggen erg dicht bij elkaar en zijn tegelijk zo anders. Verbondenheid is voor Nele het ontmoeten van mensen als bij toeval, zonder daar iets speciaals achter te moeten zoeken. Mensen komen op je pad en je kan met die verbondenheid banden smeden zoals vriendschap maar ook degelijke zakelijke relaties. En daarom doet ze het, dat is haar gedrevenheid voor Consouling Agency.

Nele gelooft in networking, ze gelooft in de kracht van creativiteit en ze wil dat kunst, in een hele brede betekenis, in het leven van mensen kan komen zodat dit het leven rijker kan maken. Nele voelt zich gelukkig omdat na al het harde werken Consouling zijn rechtmatige plaats heeft verworven in een toch moeilijke muziekbusiness. Er zijn nog groeimogelijkheden vooral op lange termijn, mede door dat 'toeval' waar ze zo in gelooft. Je hoort soms een echte businessvrouw praten maar ze relativeert ook heel snel. Dromen kan, maar bij Consouling staan ze wel met twee voeten op de grond. En nog belangrijker, ze nemen de tijd om te groeien en ze beseffen waar de groeidrempels liggen.

We keren terug naar één van haar passies, de kunst. Jarenlang werkte ze in en voor een kunstgalerij in Aalst en leerde er de knepen van het vak. Toch koos ze voor een andere richting in haar leven maar de kunst is zichtbaar aanwezig in de winkel. Kunstenaars die op een of andere manier verbonden zijn met muziek krijgen hun kans bij Consouling. Nele hoopt dat ze kunst nog meer zou kunnen linken aan muziek en artiesten door ze bv. artwork voor vinyl en cd's te laten maken. Allemaal mogelijkheden om creativiteit te integreren en het leven meer betekenis te geven voor iedereen.

Tijdens de gesprekken met Mike en Nele werden de accenten al heel snel duidelijk werden. BETROKKENHEID en VERBONDENHEID hebben ze al uitgelegd in bovenstaande tekst. Wat Buitengekend eraan toevoegt is het woord INTEGRITEIT, in het geval van Consouling duidt dit op het feit dat noch Nele noch Mike ooit zullen meedraaien in opgelegde systemen. Ze zullen onaantastbaar blijven, althans dat is onze overtuiging.

Close