Foto van Ilse & Griet van Fann

FANN

Ilse & Griet

Ilse is iemand die leeft in de flow en ze kijkt wat er resoneert met haar overtuigingen. Ze droomt wel over specifieke projecten maar die worden pas realiteit als de tijd rijp is. Fann is ondertussen een stevige realiteit.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
13.30 - 18.00
gesloten
13.30 - 18.00
13.30 - 18.00
13.30 - 18.00
13.30 - 18.00
gesloten

Ilse & Griet over passie

Ilse: "Wij selecteren vooral op staat en eigentijdsheid. Dat zijn echt wel mooie stukken. Ons assortiment heeft topmerken aan betaalbare prijzen."

Ilse & Griet over passie

Mensen met een tweedehandskledingszaak zijn per definitie gedreven. Ze proberen om het imago van de kringloopwinkels te overstijgen door een betere selectie te maken. Ze proberen om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen. En bij Fann is dit laatste het belangrijkste element. Korter kan de keten niet zijn. Een persoon brengt kleding binnen (in consignatie), Fann kiest uit en de kopende klant kan kiezen uit unieke stukken van topmerken. Fann is tussenpersoon en als een kledingstuk verkocht is, dan krijgt de aanbrenger haar deel. Een hoop administratie is één van de gevolgen van hun keuze maar daar is Ilse nu juist zo sterk in.

Ilse: "Wij selecteren vooral op staat en eigentijdsheid. Dat zijn echt wel mooie stukken. Einde seizoen nemen onze aanbrengers hun kleding terug. Maar we zaten met best veel mensen die zeiden: moet ik dat nu terugnemen? Die kleding schenken we deels aan de organisatie Kras en deels aan een centrum voor jongeren." We gingen met Ilse een tijdje op in een gesprek over alternatieve scholen en over welzijnswerk. Haar gedrevenheid om de juiste dingen te doen in het leven verrast me. Zij is de verpersoonlijking van de doorzetter die blijft geloven dat we elkaar moeten helpen. Ilse is ervan overtuigd dat we een betere wereld kunnen maken door eerst zelf voldoende engagement te tonen. We pikken dit deel van het gesprek later nog op.

Ilse is iemand die leeft in de flow en ze kijkt wat er resoneert met haar overtuigingen. Ze droomt wel over specifieke projecten maar die worden pas realiteit als de tijd rijp is. Fann is ondertussen een stevige realiteit. Ze ontmoette Griet in de flow en zij paste in het referentiekader van Ilse. Als we vragen dat de samenwerking heeft geleid tot een diepgaande vriendschap, antwoordt Ilse het volgende: "Ik ben niet zo een persoon van 'best friends'. Ik hou van mijn eigen cocoon maar laat mensen wel binnen in mijn leefwereld als het plaatje volledig klopt. Met Griet is het zo gelopen. Zij stond op een keerpunt in haar leven en we wilden samen Fann creëren. Het bleek de bijna perfecte match te zijn en zo is Fann Fann geworden."

Over types gesproken,... de binnenbrengers zijn zelden de kopende klanten. Het zijn twee groepen waar ze een goede vertrouwensrelatie mee opgebouwd hebben. Ilse: "Die kleine groep (zowel aanbrenger als kopende klant zijn), zijn het type enthousiaste mensen die als één of enkele van hun zaken verkocht zijn, direct op zoek gaan in het Fann-assortiment naar iets nieuws. De grootste groep van binnenbrengers zijn verscheiden van aard: een deel omdat ze kleding niet willen weggooien, een deel dat er nog wat wil aan verdienen en een kleine groep die zelf opkoopt op marktjes en het ons dan komt aanbieden."

Fann is kanaal tussen mensen van verschillende aard, met verschillende insteek. Fann is een kanaal van communicatie over waarden en normen. Fann is een kanaal naar een betere wereld. Het woord 'OHM' is een mooie afsluiter (een bevestiging, het is gezegd) na een diepgaand gesprek.

Close

Ilse & Griet over bijdrage

Zo is Fann Fann geworden. Na iets meer dan drie jaar is Fann een monument op de Gentse Linkeroever, een gezegende plaats met begeesterde mensen. Twee mensen in totale harmonie en balans. Tegenpolen die elkaar respecteren en positief aanvullen.

Ilse & Griet over bijdrage

Na wat mijmeren over de generatie waar Griet en ikzelf toe behoren (de babyboomers uit de jaren zeventig) gecombineerd met een heerlijke tas soep, konden we het gesprek over Fann aanvatten. Ilse was aan het woord geweest over passie en Griet stuurden we richting 'bijdrage'. Ilse en Griet zijn twee handen op één buik en tegelijk ook tegenpolen. Maar dat is waarschijnlijk het concept voor een super samenwerking tussen twee vriendinnen. Griet's stopwoord 'enfin swat' was al enkele malen gevallen rond belangrijke levensthema's maar uiteindelijk lag de focus op de zaak Fann.

Griet zat vroeger in de creatieve sector, alvorens ze met Fann is gestart. En dat merk je ook in alle kleine details bij Fann. De website, de banners, de winkel, alles is in balans wat betreft imago. Ze geeft nog les (creatieve vormgeving) en heeft nog enkele persoonlijke klanten van vroeger behouden. Maar Fann is haar ding, deels omwille van de sociale kant. Griet: "Moest het hier een café zijn, dan hadden we altijd klanten. Ik kan niet zo maar tegen mensen zeggen 'sorry, ik heb nu geen tijd om te praten'. Die contacten doen mij deugd. Zoals een Afrikaans meisje dat wekelijks binnenspringt voor een kort gesprekje. Daar hou ik van."

Naast dat persoonlijke contact, wat zeker een bijdrage is, organiseren Griet en Ilse regelmatig ook activiteiten. Althans Griet vertelde over een beurs die ze vorig jaar hebben opgezet met een 'Rwanda'-reis als goed doel. Het ging door in een school en het was een hele klus. Griet: "De positieve kant is de energie die je eruit haalt. De minder goede kantjes moet je er dan weer bijnemen. Zo waren er standhouders die ontevreden waren. Ze zien dan niet dat je dit allemaal doet om anderen te helpen. Maar dan is het weer loslaten en verdergaan." Ilse en Griet hebben beiden een 'drive' nodig. Ze willen verderkijken dan Fann alleen. Ze hebben nieuwe uitdagingen nodig.

Een andere bijdrage die deze vrouwelijke tandem levert aan Gent is het initiatief 'Linkeroever'. Onder leiding van Café De Loge, is er een plannetje op de markt gebracht om die kant van Gent in de spotlights te zetten. Griet: "Ik had en heb nog steeds de gewoonte om naar andere Europese steden te reizen. Eerder dichtbij zoals Rotterdam en Lille. Ik ben ook regelmatig in Berlijn en Dusseldorf geweest. Wel, de sfeer in die steden, buurten die opgewaardeerd worden, dat is hetgeen we willen bereiken met Linkeroever. We vinden dat Linkeroever evenveel te bieden heeft dan bv. de Veldstraat of de Brabantdam."

We eindigen dit deel over Fann op dezelfde manier als bij het eerste deel over 'passie'. Zo is Fann Fann geworden. Na iets meer dan drie jaar is Fann een monument op de Linkeroever, een gezegende plaats met begeesterde mensen. Twee mensen in totale harmonie en balans. Tegenpolen die elkaar respecteren en positief aanvullen. Wat moet een mens nog meer hebben of verwachten. Het leven kan maar zo mooi zijn.

Close