Foto van Xavier van GUSTAF

GUSTAF

Xavier

To be 'koffie' or not to be: of hoe een koffiebar een speciale beleving kan zijn.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
08.30 - 18.00
08.30 - 18.00
08.30 - 18.00
08.30 - 18.00
08.30 - 18.00
gesloten
gesloten

Xavier over passie

"Op een groot krijtbord schrijf ik welke oorsprong mijn koffie heeft en die oorsprong gaat mee met het aanbod van de markt, de eerlijke markt."

Xavier over passie

In één van de drukste straten van Gent vinden we Gustaf, een pand dat onopvallend blendt met de rij van huizen. Xavier staat parmantig achter zijn toonbank, ontspannen neemt hij iedereen op in de ruimte. Een ruimte met zes tafels omringd met onbewerkte multiplex hetgeen een Nordic gevoel geeft. Aandachtig, met veel focus, maakt hij elke bestelling klaar, alles en iedereen krijgt dezelfde aandacht. Alles, dat zijn de soorten koffies en thees die je bij hem kunt krijgen. Iedereen betekent dat werkelijk iedereen welkom is, er is geen figuurlijke drempel.

'Koffie is toch koffie' is de mening van de doorsnee Vlaming. Maar sinds de opkomst van de koffieshops in de stationsbuurten en de meeneemcultuur van de fast food, is er toch wat verandering op til. Maar de koffies die je in de kiosk koopt lijken in de verste verte niet op die van Gustaf. Er is om te beginnen het verschil in de koffiebonen. Xavier schrijft op een groot krijtbord welke oorsprong zijn koffie heeft en die oorsprong gaat mee met het aanbod van de markt, de eerlijke markt. Een ander element is de manier van klaarmaken, de aandacht, het gevoel dat in de bereiding zit. Ze noemen het tegenwoordig een 'barista', een woord dat zijn oorsprong vindt in Spanje en Italië. Klinkende namen zoals 'doppio' en 'cortado' worden stilaan ingeburgerd bij de modale koffiebar-bezoeker.

Nieuwe klanten spreken Xavier aan als Gustaf, en dat deden wij ook. Maar de naam van de zaak komt van Gustaf Mahler, de componist. Hij staat in het groot getekend op de wand achter Xavier hetgeen doet vermoeden dat Xavier als barista vergeleken kan worden met een dirigent.

Close

Xavier over bijdrage

"Het concept van kwaliteit is nog maar pas ontdekt. Stilaan wil ik mijn klanten uitleggen wat de smaken zijn, wat een 'single origin' is, waarom ik kies voor soorten die pas geoogst zijn."

Xavier over bijdrage

Xavier leren kennen is een ervaring. Hij is een beetje gereserveerd, afwachtend. Maar wij trokken de communicatie open en dan volgt hij met veel enthousiasme. De onderliggende lagen komen als een vulkaan naar boven en je krijgt een andere Xavier voor je. Zijn ogen vonken overtuiging en visie. Dan blijkt ook waarom hij dit doet. Hij wil wel degelijk bijdragen en trekt van leer tegenover gevestigde waarden zoals Starbucks. Maar hij is aan de andere kant niet de persoon op de barricades, hij neemt de tijd en laat zijn visie sijpelend binnendringen bij de klanten.

Gustaf is zeker niet de hippe zaak, Gustaf heeft niet de designfranjes van andere koffiebars in Gent. Gustaf is 'echt', niet 'fake' en dat is waarschijnlijk de reden dat hij een eigen kliënteel heeft opgebouwd. Xavier: "Het concept van kwaliteit is nog maar pas ontdekt. Stilaan wil ik mijn klanten uitleggen wat de smaken zijn, wat een 'single origin' is, waarom ik kies voor soorten die pas geoogst zijn."

Ook in zijn keuze van thee en melk gaat Xavier een stapje verder dan andere koffiebars. Zo laat hij verse gepasteuriseerde melk leveren door een gespecialiseerd bedrijf vanuit Antwerpen.

Als ik langsga bij Gustaf, kies ik steevast voor een Latte met twee shots. De naam vergeet ik altijd maar Xavier weet het en dat is voldoende.

Close