Foto van Helen van helen b

HELEN B

Helen

Start je dag met een glimlach. Kijk naar humoristische lijntekeningen op je 'mok'. Tekeningen van 'helen b', een Gentse ondernemer die haar producten verdeelt over heel Europa maar vooral in een piepklein winkeltje 'Bij St Jacobs'.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
gesloten
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
11.00 - 18.00

Helen over passie

"Je moet je droom achterna gaan want het leven is veel te kort. Je moet leren genieten van het leven, zelfs al werk je hard."

Helen over passie

Nieuwe plaatsen worden sinds kort aangebracht door andere 'buitengekend'-plaatsen. Het was Helena van de Stoffenkamer die ons naar 'helen b' stuurde. En terecht, want aangekomen bij St. Jacobs, op een boogscheut van de Afsnis, bleek al snel dat er een diepgaand verhaal schuilging achter dat kleine winkeltje. Helen tekent en het resultaat komt op porselein. Dat is kern. Die kern heeft vorm gekregen door een moeilijke situatie in haar leven. Helen nam drie maanden lang palliatief verlof om te zorgen voor haar moeder. En zoals vele mensen die dit meemaken, kom je jezelf tegen. Diepere lagen worden aangeboord en soms ontstaat uit zulk een periode iets nieuws, iets moois, iets creatiefs.

Voor Helen was dat 'iets': leren tekenen. Tijdens de lange dagen in het ziekenhuis, hielp haar moeder met het verfijnen van de tekeningen. Haar moeder gaf feedback. En ja, ondanks de situatie, was humor een drijvende kracht in de tekeningen. Humor met een knipoog. Stilaan groeide Helen's zelfvertrouwen en na een workshop in het verre Limburg, keerde Helen terug met de kennis om haar tekeningen in te bakken in porselein. De trein was vertrokken. Twee jaar later heeft ze haar eigen winkel. Het leven als maatschappelijk werker heeft ze ingeruild voor een leven als ondernemer. Ze heeft nu een 20-tal verkooppunten in binnen- en buitenland.

Is Gent een incubatiestad om initiatieven zoals die van jou te laten gebeuren?

Helen: "Gentenaars zijn heel sociaal en heel loyaal naar elkaar toe. Kunstenaars steunen elkaar en zo krijg je een positieve spiraal. Als ik zelf een workshop geef, probeer ik anderen te motiveren om hun eerste stappen te zetten in de richting van het mini-ondernemen. Zes, zeven jaar geleden was er de 'kunstsuperette', een marktje met allemaal mensen die zelf dingen maakten. De laatste jaren noemt men dit de DIY-markt, die onder andere op het internet vorm krijgt via het platform Etsy. Gent heeft een vaste plaats verworven in de groep van Europese steden met een kunsthart zoals Berlijn, London, Barcelona, Amsterdam, enz..."

Wat betekent 'passie' voor jou? Is passie iets tijdelijks of 'everlasting', eeuwigdurend?

Helen: "Ik heb echt wel mijn passie gevonden. Door dag in dag uit met mijn passie bezig te zijn, krijg ik energie. Ik werk hard maar het put mij niet uit. Zoals in elke job heb ik wel eens mindere dagen, maar die passie is er steeds. Soms is er wel de twijfel of de creativiteit zal blijven stromen, maar dat is een zorg op lange termijn. De fierheid over het 'eigen merk' en de opdrachten voor creaties zoals bekers voor restaurants, zijn de drijvende krachten die elke dag weer uniek maken. Ik zou het porselein met niets anders willen ruilen. En ik wil ook verder dan enkel de tekeningen op de tassen. In de nabije toekomst wil ik ook andere materialen opnemen in mijn gamma zoals textiel."

Kun je je stijl omschrijven?

Helen: "Eenvoudige zwarte lijntekeningen met humor, een beetje uit perspectief." Humor omschrijft ze als de circusartiest met zijn armen omhoog waardoor je het okselhaar ziet. Het is die 'smile', een glimlach die je als gebruiker elke keer, bij elke tas koffie, een goed gevoel geeft.

In de winkel kan je vele andere kunstvormen ontdekken. Meestal komen die producten van buitenlandse mini-ondernemers, gelijkgestemden van Helen. Neem zeker de tijd om alles eens te bekijken of kies haar winkeltje als de vaste plaats voor een origineel geschenk. Geef je vertrouwen aan mensen die het verschil maken. De volgende keer vertellen we wat meer over haar sociaal engagement.

PS.: het merk is 'helen b' en haar naam is Helen Blanckaert

Close