Foto van Ottelien & Aline van HUIZE COLETTE

HUIZE COLETTE

Ottelien & Aline

Gezelligheid met boeken als kader en verantwoord gebak als accent. Bij Huize Colette voelt iedereen zich thuis.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
09.00 - 19.00
09.00 - 19.00
09.00 - 19.00
09.00 - 19.00
10.00 - 19.00
10.00 - 19.00

Ottelien & Aline over passie

"We merkten in Engeland dat warmte het basisgevoel was in tavernes terwijl de nieuwe zaken in Gent meer de stempel hipster en koel meekregen."

Ottelien & Aline over passie

Plaats van gebeuren: de Belfortstraat, hartje Gent. De gevel van Huize Colette straalt de sfeer uit van de leefwereld binnen. Alvorens binnen te stappen geven je eerst dit mee: Je hebt een droom die gevoed wordt door citytrips met een vriendin naar Engeland, waar je in contact komt met een andere beleving van een 'taverne' en je bent verkocht. Je komt terug en stilaan groeit het idee om dit neer te zetten in Gent. Als bij wonder kom je uit op het juiste pand en je geeft de nieuwe taverne de naam van je moeder. Je brengt er een berg boeken onder die ter beschikking staan van je klanten en combineert dit met zelfgemaakt gebak en heerlijk geurende koffie.

Huize Colette is meer dan een verhaal, het zou een Netflix­documentaire kunnen zijn met fijne kleine annecdotes over vriendschap, steun en warmte.

Ottelien studeerde geschiedenis en werkte gedurende enige tijd voor een bedrijf. Samen met Aline beleefde ze de hierboven beschreven droom en haar passie werd onder vorm van boeken geïntegreerd in de nieuwe taverne. Ottelien: "We merkten in Engeland dat warmte het basisgevoel was in tavernes terwijl de nieuwe zaken in Gent meer de stempel hipster en koel meekregen. 'M'a tu vu' is niet onze stijl, wij willen dichter bij de klanten staan."

Aline volgde een opleiding als patissier. Ze drukt haar passie uit in volgende woorden: "Tegenwoordig krijgt gebak een negatieve stempel mee omwille van de impact van te veel suikers op ons lichaam. Maar je kan daar ook verantwoordelijk mee omgaan door de keuze van de gezonde ingrediënten. Genieten mag, als je maar niet overdrijft."

Wat een combinatie: grasduinen in boeken, even lezen en het gekozen boek kopen voor 1 euro, een kop koffie met een verantwoord gebak en dit alles ingebed in een warme sfeer waar jong en oud kan thuiskomen. Waar vrienden nog vrienden zijn, waar verhalen nog eenvoudig en diepgaand kunnen uitgewisseld worden, waar je in alle stilte kan vertoeven. Ottelien: "Hier komen echt alle mensen. Het zou ons te ver leiden om voorbeelden te geven maar ééntje wil ik er wel uitlichten. Een man, 'meneer de dichter' noemen ze hem, die al tientallen keren was langsgekomen, die wat eenzaam zijn koffie dronk en die op een bepaald moment helemaal openbloeide in een boeiend gesprek. Je kan het niet weten op voorhand. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en werkelijk iedereen is welkom."

Close

Ottelien & Aline over bijdrage

"Elk boek een nieuwe enthousiaste lezer geven en een dorp in de stad maken waar iedereen welkom is."

Ottelien & Aline over bijdrage

Ottelien herstelt boeken. Alvorens de boeken op het schap terecht komen gaan ze door haar kundige handen. Haar doel is dat elk boek een nieuwe enthousiaste lezer kan vinden. Ottelien: "Ik noem het soms ons boekenasiel. Het opmerkelijke is dat de meeste mensen komen voor het gezelschap van de boeken en pas nadien overgaan tot lezen of aankopen. Je kan het ook vergelijken met studenten die gaan blokken in de bibliotheek. De hele wereld is aanwezig op die ene plaats."

Oorspronkelijk was de zaak een bijdrage aan henzelf. Omdat ze wat vastzaten in het reguliere bedrijfsleven en omdat ze een job wilden waar ze hun eigen ritme en genoegdoening konden in vinden. Ottelien: "Onze klanten voelen zich 'op hun gemak', ze kunnen bijna in hun pyjama binnenwandelen." Het gaat ook over romantiek, emoties en genieten. Ja, het mag terug gezellig zijn. Ze brengt nog een ander idee naar voor: "Je creëert eigenlijk een dorp binnen de stad." Er zijn 'einzelgangers', de twee vriendinnen die steeds bij Huize Colette komen, zakenmensen die komen onderhandelen en zo veel meer omschrijvingen die allemaal passen in dit huis.

Een derde insteek zou hun personeel kunnen zijn. Zij werken met jobstudenten die ze proberen te rekruteren in hun eerste jaar in Gent. Ze streven ernaar dat ze blijven tot ze afgestudeerd zijn. Zo kunnen ze hen de hele sfeer meegeven en hopen dat ze het 'Colette'-gevoel in hun latere leven ook meenemen en uitdragen. Dat lukt niet altijd maar het is een doel op zich. Ottelien: "Onze eerste lichting is nu afgestuurd en ik moet zeggen: dat zijn echte vriendinnen geworden, die zijn volledig mee."

Close