Foto van Eveline van Huset

HUSET

Eveline

Me­-time in het huiselijke Huset.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
gesloten
gesloten

Eveline over passie

"Voor ik 's morgens de zaak opendoe, kriebelt het al en vraag ik me af wie er die dag allemaal gaat langskomen."

Eveline over passie

Er zijn in Gent maar twee plaatsen waar we echt kunnen gaan verpozen, tot onszelf komen, rust kunnen vinden. Eén ervan is Huset. Eveline is de gastvrouw en een eerste reden waarom we zo graag in Huset komen. Een warme, open persoonlijkheid, een persoon die positief in het leven staat. Er zijn nog vele andere redenen waaronder de no-nonsense aanpak, de oude zetels, de piano, de heerlijke (gezonde) taart.

Eveline heeft twee passies: mensen ontvangen en kunst. Ze kon beiden combineren door het opstarten van Huset. Ze heeft het zachtjes aan opgebouwd, in het huis van haar vader. Met vallen en opstaan heeft ze het pand in orde gekregen om er een zaak te mogen uitbaten. Maar het resultaat mag gezien worden. Gezelligheid bij een kom soep op de middag, met een stuk taart in de namiddag en soms met een akoestische live-muziek s'avonds.

Ik heb er echt al iedereen zien langskomen: studenten, architecten in spe, scholieren met 'hun bokes', oma's met hun kleinkind en niet te vergeten toeristen. Eveline: "Voor ik s'morgens de zaak opendoe, kriebelt het al en vraag ik me af wie er die dag allemaal gaat langskomen." Er staat een fornuis in de keuken die je doet denken aan de degelijke 'oma'-keuken van vroeger. Daarin bakt Eveline elke dag haar eigen taarten. Het is allemaal begonnen met de worteltaart en nadien zijn er nog de oma's-appeltaart, de veganistische chocoladetaart, de kaastaart en de kokostaart bijgekomen.

Over haar passie voor kunst berichten we in een volgend artikel.

Close

Eveline over bijdrage

"Je ontmoet iemand die zegt: ik heb een zot idee en ik wil samen met een vriendin een tentoonstelling organiseren... Wel dat ligt mij helemaal. Daar hadden we vroeger een ruimte voor."

Eveline over bijdrage

Bijdrage is bij Huset niet ver te zoeken. Eveline is de openheid zelve en vertelt over de operazangers, de stoelen, de bakfiets en de kunst. Vier zaken die een stukje van haar leven uitmaken. Huset is het Zweeds woord voor 'het huis' (niet te verwarren met het UZ, dus zeker de 'h' goed uitspreken). In dat grote gebouw zijn verschillende familieleden van Eveline actief of ze wonen er. Maar Eveline rekent ook andere mensen tot haar familie waaronder de operazangers. Eveline: "Op een heel drukke middag kwam er een groep binnen die me vroegen of ze bij Huset konden optreden. Om een lang verhaal kort te maken, hadden ze na enige tijd een piano geregeld bij Chris van Quatre Mains en stonden ze eenmaal per maand in Huset te zingen. Het zijn operazangers en -zangeressen van over de hele wereld die een opleiding volgen in Gent. 'Close Opera' noemen ze het en ik moet toegeven dat ik in de ban ben van hun performances."

Eveline heeft verschillende tentoonstellingen georganiseerd. Nu is het wat stiller rond die tentoonstellingen omdat haar broer een deel van de ruimte gebruikt. Eveline's hart ligt bij de 'off spaces', de rebelse kant van de kunstwereld. Eveline: "Je ontmoet iemand die zegt: ik heb een zot idee en ik wil samen met een vriendin een tentoonstelling organiseren... Wel dat ligt mij helemaal. Daar hadden we vroeger een ruimte voor. Maar die komt er zeker terug, al is het in de kelder. Ik doe heel graag het horeca-ding maar ik heb ook die creatieve kant nodig."

's Morgens neemt ze de bakfiets, doet haar zoontje naar school en werkt een lijst af van plaatsen en boodschappen waaronder de bakker. Eveline is niet echt een 'gewoontebeestje', zegt ze, maar het moet wel best verlopen volgens een schema. De bak van de fiets moet binnen een bepaalde tijd gevuld zijn met de producten die ze nodig heeft tijdens de dag. Enkele uren later zijn de taarten klaar; de worteltaart (die soms op een uur uitverkocht is), de veganistische chocoladetaart, de cocostaart (die ook verkocht wordt in het restaurant aan de overkant) en uiteraard de heerlijke kaastaart.

We mogen de stoelen niet vergeten in het verhaal. Bijna elke stoel is anders. Eveline zoekt deze op marktjes en veilingen. Zo heeft elke stoel een eigen verhaal. Eveline: "Ik ben daar eigenlijk wel heel detaillistisch in. Elke stoel heeft zijn plaats en een eigen identiteit, zoals sixties of kitsch. Soms worden die stoelen na een optreden op andere plaatsen gezet en dat is een regelrechte ramp voor mij. En de schommelstoel... die is gewoon de max. Als er een vering los zit, ga ik zelf aan de slag. Ik ben er trots op dat ik mijn kleinoden zelf kan herstellen."

Close