Foto van Arno van Lokaal

LOKAAL

Arno

Het is een schitterende ster aan het firmament van Gent. Een lokaal alternatief met lokale groenten voor lokale mensen.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
11.30 - 21.00
11.30 - 21.00
11.30 - 21.00
11.30 - 21.00
11.30 - 21.00
gesloten

Arno over passie

"Ik wil gewoon op mijn eigen bescheiden manier mijn ding doen en tonen van... het kan ook anders"

Arno over passie

Lokaal kon voor ons een lokaal zijn waar mensen samenkomen of iets lokaals eten/promoten. Beide sferen kloppen bij 'Lokaal'. Het is klein maar gezellig, gelegen aan de Brabantdam in een volkse buurt. Toen wij de eerste keer aan de toonbank van Arno stonden, merkten we een foto op van hem met een biggetje in zijn armen. Heeft hij een verleden als boer? En hoe strookt dat met zijn vegetarische overtuiging? (het geheim onthullen we in een volgend artikel)

Arno is een bescheiden persoon, nooit heb je het gevoel dat hij je iets wil opdringen. Nooit heb je het gevoel dat hij je wil overtuigen. Dat doen zijn gerechten wel, je overtuigen. Waar je niet omheen kunt zijn de impulsen die op je afkomen onder vorm van quotes en kernwoorden. Toch blijft het neutraal en is het een knusse inrichting met als één van de centrale aandachtspunten, de vinyl-platenspeler. Verwacht dus geen radio of mainstream pop maar wel de evergreens van de jaren 60 tot 2000.

Arno is geen meesterkok met vele diploma's aan de muur. Hij kookt vanuit zijn gevoel. Hij kijkt wat er beschikbaar is op de markt en gaat aan het knutselen. Je weet dus niet wat hij op je bord zal toveren. Wat wel zeker is, is dat zijn creaties bomvol smaak en verrassing zitten. En dit alles 'eenvoudigweg'. Arno: "Van mij moet het hier niet altijd vol zitten. Ik heb nood aan die eerder rustige momenten waar ik echt tijd kan maken voor een gesprek met mijn klanten."

We kozen onlangs voor één van zijn thee's en kregen een speciaal kannetje op tafel. Hij zei dat we moesten wachten tot de zandloper zijn werk had gedaan. Dan het klepje openzetten en de thee laten doorlopen. Het was één van de beste thee's die we ooit gedronken hadden.

Close

Arno over bijdrage

"Ik voer mijn eigen kleine revolutie hier in het restaurant. Ik sta niet op de barricades en ik roep niet dat anderen 'stomme vleeseters' zijn. Door een familiaire sfeer te creëren, inclusief de planten en de muziek, komt de boodschap uiteindelijk ook wel bij de juiste mensen."

Arno over bijdrage

Arno wil het ecologische bewustzijn van mensen versterken. Hij vindt dat iedereen met wat meer respect met de aarde zou moeten omgaan, zowel milieu als dier. In zijn mini-restaurant is het mogelijk om een verhaal over te brengen. Zeker bij mensen die het veganistisch concept nog niet kennen en als bij toeval bij Lokaal zijn terecht gekomen. Arno: "ik vertel dan, heel laagdrempelig, dat de naam van het restaurant komt van 'lokale groenten'. Ik vertel dat ik elke maandag zelf naar het veld ga om groenten te oogsten. Het connecteren met mijn klanten is één van de dingen die ik echt graag doe. Als we twee maal zo veel tafels zouden hebben, dan kan dit gewoon niet."

Arno geeft een paar voorbeelden van hoe hij een band creëert met zijn klanten. Er was een vrouw die reserveerde via Facebook. Arno: "Ik bezocht haar pagina en zag dat ze een dichtbundel geschreven had. Ik heb haar een gratis maaltijd aangeboden in ruil voor het boekje. Op het einde van haar maaltijd hebben we een tof en open gesprek gehad." Het nummer van The Police 'Wrapped Around Your Finger' speelt op de achtergrond en bevestigt het verhaal.

Het begon voor Arno zoals bij velen nl. een groentepakket van De Wassende Maan. Arno: "Daar zijn geweldig lelijke dingen van voort gekomen. Ik wist echt niet wat ik met die speciale groenten moest doen." Arno verwijst naar de Walt Disney film 'Ratatouille', een rat die proefondervindelijk leert koken. Arno ruikt aan kruiden en groenten en beslist gevoelsmatig wat er in het gerecht past. De ervaringen met het 'groentepakket' hebben plaats gemaakt voor vindingrijke, originele gerechten. Arno volgt geen enkele strekking, hij is geen volgeling van ayurveda of macrobiotisch. Hij is meester van zijn eigen creaties.

Arno: "Ik heb steeds mensen willen helpen, dat zit in mij. Maar ik bewaak wel dat er voldoende 'arno-de-mol' tijd overblijft. Ik doe onder andere mee aan een marathon. Als dat geen bewijs is dat veganistische voeding alles bevat wat nodig is voor het menselijke lichaam. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik laatst naar de dokter ben geweest. Ik ben het levend voorbeeld dat het gezond is en kan zijn." En zo sluiten we dit deel ook af: Arno is het levend voorbeeld van vele dingen.

PS.: het verhaal van het biggetje stellen we nog eens uit tot de volgende keer.

Close