Foto van Sophie & Emmanuelle van Ohne

OHNE

Sophie & Emmanuelle

Zero-waste is niet langer een ding voor een selecte groep maar is een levenswijze waar we allemaal zouden moeten leren mee omgaan. Zeg bewust 'neen' tegen verpakkingen en draag bij aan een betere wereld.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
10.00 - 19.00
10.00 - 19.00
10.00 - 19.00
10.00 - 19.00
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
gesloten

Sophie & Emmanuelle over passie

Sophie: "Als ik terugkwam uit de US, dan kon ik ofwel gaan lesgeven, of het idee van zero-waste uitbroeden en vorm geven. Ik dacht zo: lesgeven kan ik later nog oppikken maar dit... neen, dit wou ik nu doen."

Sophie & Emmanuelle over passie

Rondreizen met de fiets in Amerika, alles in bulk kopen (omdat je dan de juiste hoeveelheden hebt) en terugkomen naar Gent met een gevoel dat je daar iets kan of moet mee doen. Sophie vond het 'wijs' om Gent bulk te leren kennen. Niet dat het zó origineel is want al heel wat zaken hebben een aanbod van bulk. Maaaar... geen enkele zaak is 100% 'ohne' verpakkingen. Verpakkingsloos door het leven gaan is in de aandacht gekomen via verschillende kanalen. Je doet dit hoofdzakelijk uit overtuiging. Sophie: "Passie kan ik het niet echt noemen. Als ik terugkwam uit de US, dan kon ik ofwel gaan lesgeven, of het idee uitbroeden en vorm geven. Ik dacht zo: lesgeven kan ik later nog oppikken maar dit... neen, dit wou ik nu doen."

Ook zuslief, Emmanuelle, en nog drie andere mensen haakten in. Met vijf konden ze het financiële plaatje rondkrijgen en 'Ohne' was geb'O'ren. Sophie zegt ons dat Duitse toeristen speciaal de zaak bezoeken omdat ze denken dat ze een landgenoot zullen ontmoeten. Maar ze ontdekken een super concept waar iedereen unaniem over zegt: waauw! Maar wij zien graag het bredere plaatje nl. zero-waste als levenswijze. Om de Gentenaar een omslag te doen maken van de verpakkingsdrang van grote merken naar het langskomen bij Ohne met je eigen potjes, bokaaltjes en zakjes, dat is een ander paar mouwen. En het is wel even wennen.

Als je binnen komt, krijg je eerst een korte cursus in wikken en wegen. Je potje op de weegschaal, de barcodeklever op je potje en dan naar de producten van je keuze. De producten zijn natuurlijk ook wel bio en eco, minder verwacht je niet. Sophie: "Ik ben geen boekhouder, geen berekenaar van risico's. Ik doe liever. Ik ben op zoek gegaan naar leveranciers en stap voor stap, vooral via het bestaande netwerk in Gent, heb ik de juiste producten kunnen vinden, aankopen en aanbieden." Was Gent klaar voor dit concept? Sophie: "Was Gent klaar? Mijn buikgevoel zei van wel. Ik lag meer wakker van de mogelijkheid dat iemand anders ons voor zou zijn. Je moet gewoon de eerste zijn."

Sophie en haar team waren heel strikt vanaf het begin, nl. geen verpakkingen tenzij mensen die verpakkingen terug kunnen binnenbrengen. Het oude principe van statiegeld, wat je wel nodig hebt voor bv. boterhampastei en wijn. Deze striktheid belemmert wel de vlotheid van het aankopen bij leveranciers maar op de lange termijn loont het. Ohne doen wat het belooft. En zo hoort het ook. De zaken gaan goed en sinds kort staat Emanuelle mee in de zaak. Als je gaat, neem dat je potjes en draagtas mee en vergeet niet om de potjes eerst te wegen alvorens je ze enthousiast begint te vullen!!! (als je twijfelt, bezoek dan eerst hun website, de snelcursus is ook daar te vinden)

Close

Sophie & Emmanuelle over bijdrage

Ik blijf een kleine gezellige stadswinkel en juich het toe als andere winkels, groot of klein, ook bulk gaan verkopen. Ik sta niet op de barricades en ik verkondig niets. Mijn stijl is om mensen stap voor stap de kans te geven om het begrip 'verpakkingsloos leven' te omarmen.

Sophie & Emmanuelle over bijdrage

Sophie en haar team leveren een immense bijdrage aan een nieuwe levensstijl. Zelf wil ze het niet zo gezegd hebben. Ze is een eerder bescheiden persoon. Sophie komt uit een gewoon gezin met vijf kinderen waar al vrij sober geleefd werd. Carpoolen, met de bus en de fiets, enz... waren de normaalste zaak van de wereld voor hen. Sober leven was in de jaren zestig de standaard en er waren zelfs geen supermarkten. Kleine handelaars verkochten meestal in bulk. Helaas is er in de laatste 40 jaar een hele ombuiging geweest naar verpakte producten. De tijd van de supermakten met hun massa's verpakkingen is nog niet voorbij. We zijn eraan gewoon en een gewoonte afleren is moeilijk.

Het aanbod

Een deel van het winkelaanbod van Ohne bestaat uit verpakkingsmaterialen. Doosjes, zakjes en zo veel meer. Toffe items met een modern design. Sommige klanten komen enkel om dit te kopen. De bulkproducten spreken voor zich, zeker de droogwaren. De verse bio-groenten is een andere zaak. Daar is Ohne een evolutie doorgegaan. In het begin wisten de klanten welke dag de groenten geleverd werden en dat was dan de topdag voor het vers. Nadien kwam er een tweede leverdag zodat nu de hele week door er verse groeten zijn, die rechtstreeks van de boer komen. Heel soms moet Ohne nog beroep doen op een levering van een groothandelaar, als de producten nergens anders aan te kopen zijn.

Informatie

Ohne geeft ook workshops. De dag van het gesprek, was er een workshop over 'zelf cosmetica' maken. Sophie: "De dame die dit geeft is herboriste. Cosmetica kan je nu eenmaal niet in bulk verkopen, buiten bv. shampoo. Een andere workshop die we organiseren, gaat over zelf melk maken. Niet melk van de koe maar bv. melk uit noten. Er is nog veel werk aan de winkel wat betreft het informeren van klanten over hoe het beter kan." Ondanks de bescheidenheid van Sophie over haar bijdrage, zijn wij er wel van overtuigd dat zij dit heel erg goed doet. En dat vele Gentenaren geprikkeld zijn door de aanpak en visie van het hele Ohne-team.

Sophie: "Ik blijf een kleine gezellige stadswinkel en juich het toe als andere winkels, groot of klein, ook bulk gaan verkopen. Mijn klanten komen een deel van hun inkopen hier doen maar gaan evenzeer naar andere bio-winkels. En dat is helemaal oké. Ik sta niet op de barricades en ik verkondig niets. Mijn stijl is om mensen stap voor stap de kans te geven om het begrip 'verpakkingsloos leven' te omarmen. Ik geef het voorbeeld in stilte en hoop dat anderen mijn boodschap oppikken."

Close