Foto van Jay van Recyclismo

RECYCLISMO

Jay

De sympathieke Jay is een magneet voor mensen die graag fietsen. Je ziet peperdure frames hangen in de zaak naast een aanbod tweedehands fietsen voor een appel en ei.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
gesloten

Jay over passie

"Als je vraagt om mijn klanten te omschrijven, dan moet ik antwoorden met een cliché. Het is echt van 7 tot 77 jaar, van huisvrouw tot zakenman."

Jay over passie

Je kan er niet naast kijken, als je voorbij de Sint Jacobskerk rijdt richting Tolpoort, vlak over de brug, zie je de winkel van Jay. We voelden ons van bij de start van BUITENGEKEND al aangetrokken tot deze zaak. We waren ervan overtuigd dat hier een interessant verhaal achter zat. Jay is de vriendelijkheid zelve, met zijn pet en met zijn T-shirt waarop het logo van Recyclismo (een vrouw met een stevig zitvlak). Jay heeft al vele watertjes doorzwommen en heeft drie jaar geleden gekozen voor zijn passie: de fiets. Jay: "Van jongsaf aan al gek van de koers, dat is een eerste ding. Ik wou 'courreur' worden maar dat mocht niet van thuis. Dat was veel te gevaarlijk. Er was ook de passie voor natuur en planten. Ik ben uiteindelijk tuinarchitect geworden. Dan afgeweken van het pad en in de muziek beland. Maar... de eerste passie is teruggekeerd. Een fietsenwinkel brengt mijn jongensdroom en de natuur terug bij elkaar."

Je voelt het al, in enkele zinnen raak je betrokken bij Recyclismo. De sympathieke Jay is een magneet voor mensen die graag fietsen. Je ziet peperdure frames hangen in de zaak naast een aanbod tweedehands fietsen voor een appel en ei. Eddy Merckx en Rik Van Looy prijken aan de muur, een oude slagerstoog, een foto van een Amerikaanse regisseur met grote bril en een petje type 'De Vlaminck', rockmuziek op de achtergrond,... je kan er niet onderuit, deze zaak ademt passie. In de etalagekast verkoopt Jay zelfs 'quotes' en om er eentje te citeren: 'not all those who bicycle, are best'. BGK: Ben jij dan het type 'wielertoerist'? Jay: "Helaas niet, want sinds ik de winkel heb, blijft er maar weinig tijd over om te gaan fietsen. Het aspect van 'courreurke' spelen, dat zit er wel in. Vanaf de lente kom ik met de fiets naar de zaak, en dat is toch een 35 km enkel."

Na een grapje over 'wielerterrorisme', praat Jay verder over zijn passie. Hij zegt dat hij veel geluk heeft gehad met het huren van het pand. Een schitterende locatie die hij heeft kunnen huren omdat de Gentse Huisvestingsmaatschappij geloofde in zijn zaak. Jay: "Als je vraagt om mijn klanten te omschrijven, dan moet ik antwoorden met een cliché. Het is echt van 7 tot 77 jaar, van huisvrouw tot zakenman. De fietstourist is het kleinste deel van mijn klantengroep. Hoofdzakelijk doe ik herstellingen aan stadfietsen, met studenten als de grootste groep." Toch komt er nog een toffe groep naar boven en dat zijn de mensen die zelf hun fiets samenstellen en soms na verwoedde pogingen met de curver-doos langskomen om er toch nog iets van te laten maken door Jay.

Jay over de inrichting: "Ik heb echt geen boodschap aan het strakke Zweedse design. Het is ook wel een beetje een eenheidsworst geworden, ze willen er zo een beetje uitspringen. Voor mijn part, moest het plafond het kunnen dragen, hing dat hier vol met frames en wielen en ander moois."

Close