Foto van Jan van Tuinjan

TUINJAN

Jan

Tuinjan is een begrip geworden in Gent. Je kan er niet naast kijken als hij door de Gentse straten hobbelt op zijn Urban-Crafts-fiets. Jan geeft betekenis aan het woord 'duurzaamheid' en nog veel belangrijk, Jan luistert naar zijn klanten om nadien betekenis te geven aan een tuin.

Jan over passie

"Ik ben geen visionair die bij elke kleine tuin onmiddellijk ziet wat het zou kunnen worden. Het is een proces waar je samen met de klant stap voor stap doorgaat."

Jan over passie

Het verhaal start bij wat men tegenwoordig zo mooi omschrijft als 'Urban Crafts', stadsambachten. De tendens is enkele jaren geleden ingezet door bedrijfjes zoals Bubble Post en VeloVelo. En Jan dacht dat dit ook wel eens toepasbaar zou kunnen zijn op zijn beroep: de tuinman. Na heel wat conceptueel denkwerk en dito sleutelwerk, is de tuinfiets ontstaan. Jan huurde een pand in een bedrijvencomplex aan de Blekerijstraat en de 'fiets' was vertrokken.

Ondertussen is Tuinjan een begrip geworden in Gent. Vooral omwille van de visibiliteit want je kan er niet naast kijken. De grote groene bak met aan het stuur de grote, stevig gebouwde, Jan. Jan heeft alles voorzien, tot zelfs een 'batterypack' waar al zijn toestellen kunnen op aangesloten worden. In de bak gaat het tuinafval en al zijn materiaal zoals schoppen, gritsel, riek ea. hebben hun plaatsje op de tuinmobiel. Telkens als we hem zagen rondrijden, dachten we: die moeten we ooit interviewen.

In een stad heb je niet direct contact met de tuinen. Ze zijn netjes verborgen achter de gevels. Jan: "Er liggen werkelijk schatten verborgen achter die gevels. Als ik een ruwe schatting mag maken zijn er er ongeveer 20% van de gezinnen die een tuin of tuintje hebben." Met 'schatten' bedoelt Jan niet alleen dat het mooie tuinen zijn, maar ook dat achter een tuin in een stad meestal meer denkwerk schuil gaat. Als tuinarchitect is het moeilijker iets unieks te maken van een kleine stadstuin dan van een grote plattelandstuin. Jan: "Ik ben geen visionair die bij elke kleine tuin onmiddellijk ziet wat het zou kunnen worden. Het is een proces waar je samen met de klant stap voor stap doorgaat. Eén gesprek is meestal niet voldoende. onlangs stond ik voor de uitdaging om alle tuinfuncties in een oppervlakte van 40 m² te krijgen. Met die klant zijn we uiteindelijk overeen gekomen om er een extra niveau bij te bouwen."

Jan komt in de huiskamer, Jan komt in de kern van een gezin, Jan loopt door het huis naar de tuin. Jan moet dus wel een goed contact hebben met de klant en nog belangrijker, er moet een echt vertrouwen zijn. Jan: "Ik babbel veel met de mensen, ik wil voeling krijgen met hun visies en hun levensovertuigingen. Mensen filosoferen echt over hun tuin. Ondanks mijn ecologisch imago, kom ik toch nog dikwijls bij nieuwe klanten die daar helemaal niets over weten. Vandaar dat het meestal een stap voor stap proces is. Ik leg hen de alternatieven uit en bewijs dat het ook anders kan. Het einddoel is om er samen het maximale uit te halen."

Hoe kleiner de tuin, hoe moeilijker. Maar hoe zit het met het resultaat? Kunnen we spreken van de ziel van de tuin? Jan: "Belangrijk is wat de functie van een tuin is voor een persoon, een koppel of een gezin. Sinds mensenheugenis is de tuin een plaats om tot rust te komen, te reflecteren, en zelfs een plaats om te genezen. En dat is nog steeds niet veranderd. Zeker met mijn 'duurzaamheidsinsteek' komen deze belangrijke thema's al snel bovendrijven. Ik wil niet dat duurzaamheid een loos woord is in mijn job. Duurzaam ben je van a tot z. Niet 'ik-heb-een-Tesla-gekocht' maar wel de manier waarop je met mensen omgaat, educatie van kinderen, hoe je in het leven staat."

Close