Foto van Bob van Vynilla

VYNILLA

Bob

De vinyl is sterker dan ooit tevoren. En dat heeft te maken met emoties, met kwaliteit en met fierheid. Bij Bob vinden we een gebalanceerde mix van deze drie elementen.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
11.00 - 18.00
gesloten

Bob over passie

"Als je iets zoekt, maak dan een lijstje en ik zal samen met jou door mijn aanbod gaan. Er staat namelijk veel meer achter de toonbank dan ervoor."

Bob over passie

Soms is een zaak zo vergroeid met een stad, dat je je niet kunt inbeelden dat ze er niet meer zou zijn. Bij Vynilla hebben we dat gevoel. Een vaste waarde in de winkelbuurt van de Nederkouter, een eigenaar die na zo vele jaren nog steeds zelf achter de toog staat. Een passie voor muziek en voor wijn. De wijn komt later, in een tweede artikel, nog aan bod, nu eerst focus op de vinyl­markt. Een markt waarvan iedereen, in de jaren 1990, dacht dat de CD alles onderuit zou halen. Wat later dat de mp3 alles zou vernietigen en recentelijk, de streamingmarkt van de Spotify's.

Wat blijkt, de vinyl is sterker dan ooit tevoren. En dat heeft te maken met emoties, met kwaliteit en met fierheid. Bij Bob vinden we een gebalanceerde mix van deze drie elementen. Het is een man met emoties, gepassioneerd spreekt hij over bands en over zijn eigen label. Hij kan op een schitterende manier de emoties die in de muziek aanwezig zijn overbrengen naar zijn klanten. Bob staat voor kwaliteit. Hij weet als geen ander de juiste vinyl te vinden, zeker de 'collectors items'. Dat zijn oude vinyl's in goede staat waar veel vraag naar is. Bob is fier. Hij doet dit vak al meer dan 30 jaar. Dat geeft hem de positie van de kenner, van de vertrouwenspersoon wat je je kan op beroepen.

Als je de zaak binnen wandelt, lijkt het allemaal wat klein, wat je de impressie zou kunnen geven van een onbelangrijke kleine vinylzaak. Maar wij mochten achter de toog een kijkje nemen en ruim ingeschat zitten er vier keer zoveel vinyls achter de toog dan ervoor. Dus de beste manier is je lijstje op te maken en Bob aan te spreken. Of hem te vertellen wat je graag hoort en de rest aan hem over te laten. De man is een levende encyclopedie.

Close

Bob over bijdrage

Bob: "Ik wist ook niet: 'Hoe gaat dat eigenlijk verder lopen?' Ik wist alleen dat we vertrokken waren met een nieuw verhaal. Eigenlijk hebben Amatorski en Vynilla Vinyl mekaar op de kaart gezet."

Bob over bijdrage

Als je het eerste deel hebt gelezen over Vynilla, dan ben je al een beetje in de mood. Het verhaal van Bob over zijn label is er eentje over toevalligheden en over flow. Een flow van bands en muziek die op je pad komen en waar je iets wil gaan mee doen. Je gelooft in bepaalde artiesten en je wil ze helpen. Maar er was ook de crisis in de muziekwereld rond de jaren 2000. Bob besloot toen om een label op te starten omdat dit een verbreding zou geven van zijn aanbod. Dit is in een notedop het verhaal van Vynilla Vinyl. Sinds 2010 zijn er reeds 32 releases geweest op het label en prijken er mooie namen op het palmares. Eentje die eruit springt is zeker Amatorski.

Eén van de drijfveren was het aspect om wat meer in de media te kunnen komen. Er is veel geschreven over Bob maar zoals hij zelf zegt: "Ze vinden u 'nen keer' interessant en dan krijg je één artikel. Ik wou met positieve verhalen in de pers komen, niet tussen al die crisisverhalen van toen, verhalen over sluitende platenwinkels en failliete labels. Ik was op zoek naar een intro als label maar zoals het gewoonlijk gaat, er kwam een moment van 'onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden'. Dat moment was een ontmoeting met Inne Eysermans via iemand uit onze vriendenkring. Inne had toen een 'groepke' opgericht genaamd Amatorski. De gebeurtenissen nadien volgden elkaar in sneltempo op. Uiteindelijk haalde Amatorski de finale van Rock Rally en de trein was vertrokken."

De plaat van Inne is uitgekomen in 2010. Een 10" met vier nummers was in kannen en kruiken alvorens ze de finale hebben gespeeld. Ze hebben het podium juist niet gehaald maar de dag nadien werd er het meeste geschreven over Amatorski en de hun naam was gemaakt. In drie weken was de plaat uitverkocht en dat als eerste plaat op mijn label. Bob: "Ik wist ook niet: 'Hoe gaat dat eigenlijk verder lopen?' Ik wist alleen dat we vertrokken waren met een nieuw verhaal. Eigenlijk hebben Amatorski en Vynilla Vinyl mekaar op de kaart gezet." Bob heeft dankzij de winkel natuurlijk een 'neus' voor de goede dingen. Maar dat betekent nog niet dat je met iedereen in zee wil als label. Bob staat 100% achter alle dingen die hij heeft mogen uitbrengen. De ene keer was het een schot in de roos en de andere keer flopte de plaat. De intrinsieke kwaliteit van de groep is maar één element. Maar er komt zo veel meer bij kijken zoals het aantal optredens, hun eigen communicatie, de inspanningen van de groep naar de pers toe, enz...

Bob: "Mijn tweede release was 'The Future Dead'. Ik zei hen: dit is geweldige muziek, hier staan zes singles op, klaar om gespeeld te worden op de radio. Dus ik ging ermee naar de VRT en Studio Brussel, en ik kreeg als antwoord: we gaan dat niet draaien, we vinden dat niet goed. Wel... ik begrijp dat niet hé. Ik vroeg niet om 'high rotation', maar draai dat toch 'ne keer'!" Na zes jaar heeft Bob wel een voet binnen bij heel wat kanalen. Zo is de plaat van Kevin Verwijmeren nagenoeg uitverkocht. Independant verdelers in Spanje, Portugal en de 'States' kochten het grootste gedeelte van de oplage. Een independant verdeler heeft er 35 gekocht. De lijst van bands is om "U" tegen te zeggen met namen als Het Zesde Metaal, Tiny Legs Tim, Red Zebra, Sofar, Love Like Birds, BRZZVLL, Echo Beatty, Falling Man en Manngold.

Over de het neus-orgaan van Bob spreken we in het volgende artikel, een verhaal over zijn wijn-neus, een verhaal over wijn-import en hoe je mensen gelukkig maakt met een goede selectie van wijnen.

Close