Foto van Jerry van Woven Stories

WOVEN STORIES

Jerry

Jerry Potts is een wever, al heel zijn leven. Hij heeft verhalen met een diepgang van een Marco Polo en met de bescheidenheid van de Dalai Lama.

Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
gesloten
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
10.00 - 18.00
10.00 - 17.00

Jerry over passie

"Er komen hier regelmatig mensen langs die willen leren weven. Dan zeg ik hen dat ik workshops aan het voorbereiden ben, maar dat ze nog niet klaar zijn. One day in the near future, I'm working on it..."

Jerry over passie

Woven Stories is een winkel in de categorie 'verrassend'. Je moet even halthouden als je de Baudeloostraat doorloopt. De kleurrijke etalage trekt je aandacht. Een eerste indruk zou kunnen zijn dat dit een veredelde Oxfam-winkel is, of een kledingwinkel die mee wil zijn met de 'Asian'-golf. Wel, het is geen van beide. Je moet binnengaan om een nieuwe wereld te ontdekken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook enkele bezoeken voor nodig heb gehad om het helemaal te begrijpen. Het is een verhaal van een verhaal. Een verhaal over de achtergrond van de producten en meer nog het verhaal van de wever Jerry.

Bij een eerste bezoek had ik aandacht voor de kleurrijke producten. Mijn oog viel op schitterende sjaals, op handgeweven tapijtjes en vooral op de handtassen. Hier en daar hangen er foto's op van wevende aziaten en het vermoeden hangt in de lucht dat dit alles gebaseerd is op fairtrade. Het tweede bezoek was nodig om te weten te komen dat er een B&B gekoppeld is aan de winkel en dat het vader en dochter zijn die de winkel uitbaten. Het derde bezoek was een openbaring. Jerry Potts is een wever, al heel zijn leven, heeft verhalen met een diepgang van een Marco Polo en met de bescheidenheid van de Dalai Lama.

Jerry Potts is Engelstalig en dat kan voor sommigen een brug te ver zijn. Maar zijn Nederlands is ondertussen behoorlijk goed. Er zijn eigenlijk geen bruggen voor deze man, hij is hartelijk en goedhartig. Om tot hem door te dringen moet je tijd nemen, veel tijd. Dus ofwel kies je voor een vluchtige aankoop van een eerlijk product, ofwel neem je tijd en laat je jezelf opnemen in het 'Neverland' van Jerry.

Deze inleiding is volgens mij nodig om zijn echte passie te waarderen. Jerry is een wever, zit uren lang meditatief, als een aziaat, dingen te weven. Hij noemt het zijn 'projecten'. Soms komen er opdrachten van klanten, soms wil hij zelf een project opzetten. Hoe meer we van hem te weten komen, hoe meer er een nieuwe wereld opengaat. Hij is namelijk naar Gent gekomen omdat er hier een eeuwenlange traditie is van weven. Hij wil meewerken, organiseren, enthousiasmeren. Hij wil Gent terug in de ban brengen van het weven. Dat is zijn passie.

Close

Jerry over bijdrage

"I think that bringing back the awareness is important. Thousands of families are connected to the textile-industries in Ghent. It's the history of Ghent. I can fill up a gap between a museum and the reality, in my shop you feel and smell the story of Ghent."

Jerry over bijdrage

Woven Stories is het verhaal over verhalen die verweven zijn met elkaar. Jerry wil veel bereiken, maar niet op een dwingende manier. Jerry wil bijdragen aan een betere maatschappij, maar niet op een opdringerige manier. Het is een rustig persoon en dat moet ook voor een wever. Hij kwam naar Gent omdat Gent ooit dé stad was van wevers, lang geleden in de middeleeuwen. Hij zou enkele mensen willen opleiden zodat dat prachtige beroep terug in ere hersteld kan worden. Brugge zijn klossers en Gent zijn wevers.
Citaat: "Woven Stories wil dit prachtige ambacht terug onder de aandacht brengen en mooie verhalen de wereld insturen. Deze verhalen kunnen zowel over de ontwerper gaan, de gehanteerde technieken, het land van herkomst of het project dat er mee gesteund wordt."

Jerry heeft anderzijds ook een verbinding met Aziatische, Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse (Ethiopië) en met Europese landen (Finland). Landen die ook eeuwen traditie hebben met weven. Woven Stories verkoopt producten uit die landen met respect voor oorsprong en de makers. Onder de menu 'Verhalen' staan namen zoals Tjieptja, Gelamo, Alem. Hij staat in direct contact met de makers van al die mooie producten en geeft hen een eerlijke prijs. Fair Trade dus maar ontdaan van het label, eerlijk en duidelijk. Hij doneert de opbrengst van de 'Oxgut Hose' producten zelfs aan het Brandwondencentrum UZ Gent.

Jerry heeft een Bed & Breakfast. Gent is een toeristenstad, zo veel is duidelijk. En de bepaalde toeristen worden aangetrokken door de algehele boodschap van Woven Stories. We hebben enkele van zijn gasten al ontmoet en ze stralen allemaal. Het is alsof geluk in dat huis in de Baudeloostraat hangt en als een virus wordt doorgegeven.

Jerry helpt andere mensen. Zo verscheen er op zijn website onlangs een aanbod van muzikante Sarah D'Hondt. Ze mocht haar CD en Vinyl verkopen via de webshop van Woven Stories.
Citaat: "Want een chanson is niet zomaar een lied. Het is een verhaal van passie, tederheid en verdriet. Van persoonlijke herinneringen ook. Dertien stuks vertelt Sarah er, op Souvenir. Dertien unieke en eigenzinnige arrangementen van klassiekers, waarvan sommige tijdens tientallen optredens uitvoerig zijn getest en goedgekeurd, en waarvan andere zelfs Sarahs meest enthousiaste volgers zullen verrassen."

Close